Fons Manel Lladonosa
Fons que ingressa a l’Arxiu l’any 2025.
El febrer de 2025, ingressà a l’Arxiu de mans d’en Manel Lladonosa Vall-llebrera, una capsa amb documentació de l’Orfeó lleidatà; aquesta majoritàriament conté programes de concerts, circulars i convocatòries a reunions.
La documentació que integra aquest Fons és, en gran part, documentació de gestió de l’entitat perquè en Manel Lladonosa no ha estat mai cantaire de l’Orfeó. Malgrat això sempre ha mantingut un lligam molt estret amb l’entitat, i fins i tot en fou el president de l’any 1980 a 1982, com a successor del seu oncle el Juli Lladonosa Pujol, qui n’ocupà la presidència entre 1977 i 1980. Destacar també el fet que juntament amb la seva dona la M Dolors Latorre van estar molt implicats en els primers anys de les colònies Cantarelles d’estiu que es feien a Tírvia des de 1968.
La família Lladonosa ha estat sempre vinculada a l’Orfeó; en Josep Lladonosa, pare del donant, va participar també a les primeres colònies impartint classes d’història de Catalunya als nens i nenes.
Recordar també, que en Manel Lladonosa junt amb la Trini Benseny coordinaren, entre altres, el llibre homenatge que es va fer a Lluís Virgili amb motiu de la seva jubilació, l’any 1993, titulat: Lluís Virgili i l’Orfeó Lleidatà.
L’Orfeó Lleidatà fou fundat l’any 1861. Al llarg de la seva extensa trajectòria l’entitat, amb un important arrelament a la ciutat, ha fomentat la música i el cant coral, esdevenint un referent en la defensa i compromís amb la llengua, la cultura, el territori i el país. La seva tasca ha estat reconeguda amb reconeixements públics com el Premi d’Honor de la Fundació Jaume I (1984) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1986).
Actualment, la Fundació Orfeó Lleidatà desenvolupa una intensa activitat cultural arreu del territori, des de l’àrea coral, la temporada estable, l’escola de música, les activitats de lleure, la Casa de la Música, i també des del vessant social amb projectes adreçats a col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió. La inauguració de la nova seu l’any 2008, i de l’Espai Orfeó l’any 2014, han obert les portes de l’entitat a la ciutat i al territori, donant nou impuls a la programació d’activitats organitzades tant per la mateixa entitat com pel teixit associatiu a través del Consell Participatiu.
Si esteu interessats a descobrir els altres Fons amb documentació de l’Orfeó Lleidatà que conserva l’Arxiu Municipal, podeu consultar: