Fons Trini Benseny
Fons que ingressa a l’Arxiu l’any 2025.
El febrer de 2025, ingressaren a l’Arxiu de la Ciutat, deu capses de la mà de Trini Benseny Vallverdú, amb documentació procedent de la seva relació amb l’Orfeó Lleidatà. El Fons està integrat majoritàriament per documentació de gestió de l’entitat, escrits, discursos, correspondència, organització de cursos…, datada entre 1861 i 2017.
La relació de la Sra. Benseny amb l’entitat lleidatana s’inicià com a cantaire de l’any 1953 i, anys més tard, el 1974, fou l’encarregada dels Cursos Internacionals de Pedagogia de la Direcció càrrec que ocupà fins al 1992. Fou també la presidenta de l’entitat, del 1985 a l’any 1990, i va formar part de la Junta Directiva en diverses ocasions al llarg dels anys.
Destacar el fet que la Trini Benseny ha estat una persona vinculada directament amb l’Orfeó durant més de cinquanta anys i, a banda de l’ampli abast cronològic, el seu fons pren especial rellevància perquè ens permet endinsar-nos i descobrir l’entitat tant des del punt de vista de la gestió i l’organització, com des del musical i coral.
Juntament amb en Manel Lladonosa, fou coordinadora del llibre homenatge a Lluís Virgili, publicat l’any 1993, amb motiu de la seva jubilació, amb el títol: Lluís Virgili i l’Orfeó lleidatà.
L’Orfeó li va concedir la Medalla d’Or de l’entitat el 1993.
L’Orfeó Lleidatà fou fundat l’any 1861. Al llarg de la seva extensa trajectòria l’entitat, amb un important arrelament a la ciutat, ha fomentat la música i el cant coral, esdevenint un referent en la defensa i compromís amb la llengua, la cultura, el territori i el país. La seva tasca ha estat reconeguda amb reconeixements públics com el Premi d’Honor de la Fundació Jaume I (1984) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1986).
Actualment, la Fundació Orfeó Lleidatà desenvolupa una intensa activitat cultural arreu del territori, des de l’àrea coral, la temporada estable, l’escola de música, les activitats de lleure, la Casa de la Música, i també des del vessant social amb projectes adreçats a col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió. La inauguració de la nova seu l’any 2008, i de l’Espai Orfeó l’any 2014, han obert les portes de l’entitat a la ciutat i al territori, donant nou impuls a la programació d’activitats organitzades tant per la mateixa entitat com pel teixit associatiu a través del Consell Participatiu.
Si esteu interessats a descobrir els altres Fons amb documentació de l’Orfeó Lleidatà que conserva l’Arxiu Municipal, podeu consultar: