Fons Lluís Virgili
Fons que ingressa a l’Arxiu l’any 2025.
Lluís Virgili Farrà (Manresa, 16 de juliol de 1925 - Lleida, 28 de desembre de 2017)
El febrer de 2025, els tres fills d’en Lluís Virgili Farrà, la Teresa, el Lluís i la Montse Virgili Trilla donaren a l’Arxiu de la Ciutat deu capses amb documentació de Lluís Virgili qui va dirigir l’Orfeó Lleidatà de l’any 1953 a l’any 1991, el qual va renovar profundament. En Lluís Virgili succeí el seu pare, el músic Antoni Virgili, com a director de l'Orfeó Lleidatà.
A l'Orfeó s'especialitzà en direcció coral, hi creà una veritable escola de la pedagogia de la direcció i del cant coral organitzant des de 1964 els Cursos Internacionals de Música amb la coral francesa À Coeur Joie, i els Cursos Nacionals celebrats cada any per Nadal. Fou membre del Secretariat dels Orfeons de Catalunya fins a 1982, de la Federació Europea de Joves Corals i membre instructor de Cant Gregorià per l'Académie Sainte Cécile d'Estrasburg.
El 15 de maig de 1998 fundà i promogué l'associació "Canta i estima" per al desenvolupament de l'art polifònic, així com tota activitat cívica i cultural, sobretot mitjançant les manifestacions artístiques relacionades amb la música.
A les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980 fou elegit diputat en representació de la coalició Convergència i Unió per la circumscripció de Lleida. De 1980 a 1984 fou membre de la comissió consultiva del Servei de Música de la Generalitat de Catalunya. El 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 1998 un dels Premis d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. I, el 2008 va rebre la Medalla al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Lleida.
L’Orfeó Lleidatà fou fundat l’any 1861. Al llarg de la seva extensa trajectòria l’entitat, amb un important arrelament a la ciutat, ha fomentat la música i el cant coral, esdevenint un referent en la defensa i compromís amb la llengua, la cultura, el territori i el país. La seva tasca ha estat reconeguda amb reconeixements públics com el Premi d’Honor de la Fundació Jaume I (1984) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1986).
Actualment, la Fundació Orfeó Lleidatà desenvolupa una intensa activitat cultural arreu del territori, des de l’àrea coral, la temporada estable, l’escola de música, les activitats de lleure, la Casa de la Música, i també des del vessant social amb projectes adreçats a col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió. La inauguració de la nova seu l’any 2008, i de l’Espai Orfeó l’any 2014, han obert les portes de l’entitat a la ciutat i al territori, donant nou impuls a la programació d’activitats organitzades tant per la mateixa entitat com pel teixit associatiu a través del Consell Participatiu.
Si esteu interessats a descobrir els altres Fons amb documentació de l’Orfeó Lleidatà que conserva l’Arxiu Municipal, podeu consultar: