Ban Carnaval

Ban CarnavalBan de l’alcalde Fuster (1860) sobre el comportament dels ciutadans durant els dies de Carnaval

La documentació ens mostra que, des d’antic, el carnaval lleidatà durava una setmana, des del Dijous Gras fins Dimecres de Cendra, dies en què les rues i les comparses sortien pel carrer Major i els ciutadans acudien al ball de màscares, que tenia lloc en el gran envelat ubicat a la plaça Sant Joan.

Ja des del segle XVI tenim notícies, en els Consells Generals, que a la ciutat el Carnaval se celebrava amb regularitat. Les diferents prohibicions, crides i regulacions que es feien sobre la  dita festa, denoten que els dies que durava el Carnaval era un període de gresca i de disbauxa.

En temps de l’alcalde Fuster, el 12 de febrer de 1860, es publicà el ban (reg. 1418) en què el Paer en Cap establia certes normes de conducta per als ciutadans, amb l’objectiu de garantir l’ordre públic a la ciutat. Entre altres aspectes prohibí llençar qualsevol objecte des dels balcons de les cases o disputar competicions entre habitants de diferents carrers durant els dies que durés la celebració.

Destacar també, que sis anys més tard, el 1866, es publicà per primera vegada la regulació d’aquesta festa en les ordenances municipals.