Privilegi de construcció de la plaça Sant Joan
El document que ara presentem és un pergamí que pertany a la col·lecció de privilegis que conserva l’Arxiu Municipal de Lleida i ens parla d’un dels punts neuràlgics de la nostra ciutat: la plaça de Sant Joan.
Barri, parròquia, mercat, la plaça ha estat, des de fa segles, un lloc emblemàtic de la ciutat. Presidida per l’Església de Sant Joan i esguardada per la Seu Vella, és i ha estat un punt de trobada tant per als negocis com per a l’esbarjo.
Aquest espai ciutadà, però, ha sofert diversos canvis al llarg del temps. La primera gran transformació és la que ens explica aquest document. Es tracta del privilegi de la reina Maria, datat a Tortosa el 1442, en el qual dóna llum verda a la construcció de l'esmentada plaça, a proposta del Consell General de la ciutat:
“Primerament ordonen que ates que en nengun altre loch de la ciutat pus honorós e més patent e vistos non solament als habitants en laesent ciutat , mas encara a totes gents passants o anants de Roma a Sent Jacme no és pus dispost que de la plaça appellada del Polls fins Sgleya de Sant Johan, o almenys fins al carreró appellat d’en Jacme Navarra, difunt, ciutadà, los quals carrers segons manifesament se mostren són ara confusos, scurs, sutzeus e bruts de moltes legeses. Per tant, delliberaren e ordenaren que les archades damunt hi devall e les coses que hi són edificades de sobre aquelles de la dita plaça fins al carrer del dit Jacme Navarra tro sus en les parets rases de pret dels portals en amunt sien totalment levades, aplanades hi enderrocades a fi que romanga plaça plana e comuna a empriu e servey de tota la comunitat e strangers.”
A través del text es pot copsar la preocupació urbanística dels paers per adequar un espai vital per a la ciutat, manifestada en aquest fragment i en altres del mateix document. Ens permet, doncs, juntament amb altres documents del nostre arxiu, fer-nos una imatge de la ciutat en els temps pretèrits.