Llibre Verd Gran
El Llibre Verd Gran és un dels llibres singulars del nostre arxiu. Volum de grans dimensions, amida 40x30 cm i està enquadernat amb cobertes de pell de color verd, característica que li dona nom. El contingut del tom respon a la tradició d’aquests còdexs de recollir les notícies particulars d’un lloc o, com és en el nostre cas, els privilegis reials atorgats a la ciutat de Lleida.
El 14 de novembre de 1685 acordaren conjuntament Paers, Racional i Consell "copiar i posar en bon ordre lo llibre vert a hont se contenen los privilegis reals y altres actes fahents per la ciutat que per ésser tant antich se està perdent y apenes se pot llegir".
La còpia de l’actual Llibre Verd fou encarregada a Joan Josep Casanoves, ciutadà honrat i catedràtic de l’Estudi General, que, entre altres coses, es va comprometre a copiar tots els privilegis continguts en l’antic llibre verd, afegir aquells que encara no hi estaven transcrits i copiar-los de forma cronològica. També es compromet a elaborar un índex de tots ells, a utilitzar una lletra mitjana, clara i llegible i tenir acabat el llibre en un termini de tres anys, a raó de 12 sous per full copiat.
Es creu que el gruix del llibre fou acabat l’any 1691, tot i que trobem afegitons fins a principis del segle XVIII, amb un total de 1.017 pàgines escrites en llatí, català i espanyol. En la primera d’elles podem admirar una representació, feta amb ploma, de Sant Anastasi i, al fons, una vista panoràmica de la ciutat de Lleida a les acaballes del segle XVII. En el seu interior trobem dos índexs, un de matèries i l’altre onomàstic, un pròleg del mateix Joan Josep Casanoves i finalment la transcripció i còpia dels privilegis, que comença amb la Carta de Poblament de 1150 i finalitza amb la comunicació que el fill de Felip V dirigeix a Lleida el 1724.