Fons Josep Solanes Argilés
El Fons Josep Solanes Argilés (Lleida, 1909-1992) està compost de tres grans apartats, els quals han anat ingressant a l’Arxiu en fases diferents, i que ens permeten descobrir la vida de Josep Solanes des de diverses vessants. Les diferents donacions que ens ha fet la família al llarg anys ens mostren tant la seva vessant professional, com l’amateur, així com les vicissituds que li tocà viure durant els anys de repressió franquista.
Inicialment, el març de 2010 els hereus de Josep Solanes donaren a l’Arxiu, el fons fotogràfic format per 713 diapositives referents a la Seu Vella i d’altres llocs de Lleida, datades entre els anys 1963-1973. Conté també 389 imatges de la ciutat realitzades entre els anys 1920 i 1980 i 292 negatius.
Mesos més tard, al novembre de 2010, ingressaren 10 pel·lícules, majoritàriament amb imatges de la Festa Major de Lleida dels anys 1974, 1979, 1980, i 1981 i un reportatge de la Seu Vella enregistrat al 1974, què ens mostra l’estat de conservació en què es trobava el recinte en aquella època.
Per garantir la perdurabilitat dels suports originals, des de fa uns anys l’Arxiu diposita les pel·lícules dels fons fílmics a la Filmoteca de Catalunya.
I, el març de 2023, de la mà de la seva filla, la senyora Magda Solanes Bellmunt, ingressà la documentació de la botiga Solanes. Aquesta fou una botiga dedicada a la venda de roba de nadó que obrí el seu avi, en Modest Solanes, l’any 1919, al c/ Estereria, sota el nom "Confecciones Solanes". Va ser pioner en la venda de roba de recent nascut, ja que fins llavors aquesta es confeccionava a casa. Després de la Guerra Civil, en Josep Solanes, fill de Modest i pare de la Magda, la reobriria al c/ Major, n. 21, on romandria fins que aquesta es jubilà l'any 2010.
Després de noranta anys d’història, la senyora Solanes feu donació de tota la documentació que guardava de la botiga i que servirà per reconstruir la història d'un petit comerç de la ciutat. Llibres de comptes, preus, bosses, dissenys, contractes i fotografies, formen aquest fons professional.
Tanmateix, aquesta donació es fa especial perquè la família també ha volgut fer entrega de documents que ens permeten descobrir un vessant més personal d’en Josep Solanes, perquè ens mostren allò que va viure durant el període de la Guerra Civil. Hi destaquen avals, correspondència, telegrames, cèdules de circulació, etc. La majoria de cartes que hi podem trobar corresponen al període comprés entre 1938 i 1939, i ens descobreixen les relacions que va mantenir amb la família des dels diferents llocs on va estar, entre ells el camp de concentració d'Heliòpolis a Sevilla.