Fons Josep Varela Serra
Fons privat que ingressa a l'Arxiu l'any 2020.
Josep Varela va fer donació, entre els mesos de juny i novembre de 2020, d’una col·lecció de 170 cintes magnètiques d’àudio corresponents a les entrevistes que ell mateix realitzà a persones significatives de la ciutat i de la província de Lleida. Els enregistraments es van dur a terme durant els anys vuitanta i fins principis dels anys dos mil, amb l'objectiu de recollir la infornació necessària per a la redacció dels seus llibres de converses. El fons es completa amb 48 dvd que contenen els programes de televisió emesos a TV La Manyana, durant els anys 2007 i 2008, amb entrevistes realitzades pel propi Josep Varela.
Entre les 170 cintes d’àudio trobem converses tant significatives com les que va mantenir amb Josep Lladonosa, Victor Torres, Joan Culleré, Dolors Sistac o Josep Vallverdú. I entre els dvds, Antoni Gausí, Josep Porta, Victor Hellín i Elvira Godàs, entre molts altres.
L’ingrés del Fons Josep Varela Serra a l’Arxiu de la Ciutat pren especial rellevància perquè és el primer fons íntegrament amb suport d’àudio i imatge que ingressa. L’Arxiu ha dut a terme el tractament i traspàs del suport analògic al suport digital, procediment que ens permet, per una banda, garantir l’accés i la divulgació de la informació i, per l’altra, obtenir còpies de consulta que facilitin la conservació dels originals.
Josep Varela Serra va nàixer a Besalú (La Garrotxa) el 1943, fill d’un picapedrer gallec i una pagesa gironina. Als set anys vingué a Lleida perquè el seu pare era un dels restauradors de la Seu Vella. Aquí estudià batxillerat al col·legi Sant Jordi i a l’institut, i magisteri a La Normal. L’any 1962 començà la carrera de ciències exactes, que acabà el juny de 1967.
Després de treballar en diversos indrets tornà a Lleida l’any 1973 davant l’oferiment de Maria Rúbies de participar en l’experiment pedagògic de l’escola Espiga on treballà, efectivament, un curs. Aquest mateix any 1973 guanyà les oposicions a catedràtic d’institut i trià el centre Samuel Gili i Gaya, del qual serà director durant cinc anys, fins al seu nomenament com a cap dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, el febrer de 1981. Ostentà aquest càrrec fins al novembre de 1981, data en què passà a ser el cap de Serveis d’Ensenyament, tasca que desenvolupà fins al gener de 1992.
Anteriorment havia estat President de la Delegació d’Òmnium Cultural a Lleida (1977-1981).
Fou també regidor de la ciutat, des de les eleccions de maig de 1991, i portaveu del grup municipal de Convergència i Unió. Representant a la mateixa coalició fou elegit diputat al Parlament de Catalunya. Durant el període 1996-2004 fou senador i membre de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Jubilat des de l’any 2012 en l’actualitat centra la seva activitat en la recerca, la divulgació i l’escriptura d’articles i publicacions.
Fitxa d'Arxiu del Fons Josep Varela Serra