Llibre d'Ànima
Llibre manuscrit en suport pergamí datat l’any 1620, en el que figuren els insaculats per als diferents oficis i càrrecs de la Paeria. Cada càrrec i ofici tenia un nombre de pàgines adjudicat, que corresponien al nombre d’insaculats que optaven a l’elecció. Els noms dels nous insaculats s’escrivien a continuació dels qui substituïen, especificant, generalment, la data i la causa de substitució (per defunció o canvi d’estament, en la immensa majoria dels casos).
La denominació de Llibre d’Ànima fa referència al fet que, en aquells temps, aquest llistat que servia de matriu per dur a terme les insaculacions es coneixia com Ànima.
Què és la insaculació?
Cada any, poc abans de la festivitat de Corpus, tota l’estructura política de la ciutat renovava la seva composició. Al llarg dels segles XVI i XVII, aquesta renovació es feia mitjançant la insaculació. Un sistema que representava la culminació d’uns processos medievals que havien arrencat de la necessitat d’evitar que el poder municipal esdevingués un patrimoni del patriciat local. Aquest mètode consistia a sortejar els llocs que s’havien de cobrir (paers, consellers, clavaris, mostassaf...) entre una llista tancada de candidats, els noms dels quals s’introduïen en una bossa o sac –d’aquí l'expressió in sacculo– específic per a cada càrrec.
Implantat des del 1499, aquest sistema electiu integrava altres elements, a més del simple mètode d’elecció per atzar entre uns candidats introduïts en una bossa.
L’any 1625 es realitza una còpia del manuscrit en suport paper, conservada també en l’Arxiu Municipal.