Fons Alfons López

El divendres 16 de desembre de 2022 tingué lloc l’acte de donació del Fons Alfons López a l’Arxiu Municipal de Lleida.

El Fons està integrat per 91 capses, on consten més de 1500 originals, 1716 revistes, 317 fotografies, 55 cartells, a més de premsa i documentació en múltiples formats que ens permeten descobrir la importància de la seva producció creativa al llarg dels anys.Fons Alfons López _image.jpg

Alfons López i Tufet, va néixer a Lleida l’any 1950, és un dibuixant, periodista, autor de còmic, humorista gràfic, director de publicacions i també divulgador. La seva obra es caracteritza per un marcat i compromès to polític, crític amb el sistema i defensor de les causes socials.

S'inicià professionalment a la seva ciutat natal al final dels anys seixanta en el món de la publicitat en Publyedi i en el del grafisme en l’estudi Artis de Lleida. A finals de dècada es va traslladar a Barcelona amb l'objectiu d'esdevenir un professional de la historieta i de l'humor gràfic. Aviat va començar a col·laborar en publicacions editades en català com Oriflama i En Patufet, o en castellà com Diario de Lérida, TBO, Mata-Ratos i Grama.

L'any 1975 fundà, juntament amb altres dibuixants, la revista satírica Butifarra!, de la qual en fou el director. A finals d'aquesta dècada va col·laborar, també, amb El Papus o El Viejo Topo.

La dècada dels vuitanta va ser força fructífera per Alfons López, amb publicacions a les revistes Atasco Star, Cul de Sac,  Orgasmos cotidianos, El Jueves, Titanic, Fluide Glacial, Rambla amb el personatge la Pepa i fins i tot es va encarregar de la realització gràfica del curs de català Digui, digui...

Els anys noranta es caracteritzen per la realització de les il·lustracions de Paco el ministro per a El Jueves i per Angelitos negros. Alfonso López ha treballat assíduament amb el guionista Pepe Gálvez, amb qui comparteix les mateixes preocupacions socials. Junts han creat les historietes Assassinat a la mesquita, Color café , Silencios, La juventud del Capitán Trueno i Miguel Núñez, Mil vidas más i les tires d'humor Expediente exprés i Segis. També ha treballat amb guionistes com Xavi Roca, Manel Fontdevila o Andreu Martín.

L’any 2005 va rebre el premi Serra i Moret d’actuació cívica de la Generalitat de Catalunya. I, el 2011 el Premi Nacional de Cultura del CONCA (Consell Nacional de la Cultura i les Arts) en l’apartat de còmic per la creació de Miguel Núñez. Mil Vidas más (2010).

La importància del Fons Alfons López rau en el fet que és un fons gràfic que permet analitzar, de manera global, l’activitat del dibuixant tant a través dels seus originals com en les nombroses publicacions en què va treballar i dirigir, donades a l’Arxiu, que ens contextualitzen la seva producció, des dels inicis de la seva activitat a finals dels anys seixanta fins a l’actualitat.

La documentació del fons ofereix la possibilitat d’analitzar l’evolució i les diferents etapes de creació artística que l’Alfons López ha viscut amb el pas dels anys.

L’any 2016 Alfons López ja feu donació al Museu Morera de part del seu llegat, concretament de 552 originals que van passar a formar part de la col·lecció del Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida i que ara juntament amb la donació a l’Arxiu Municipal converteixen la ciutat en focus de referència per a la conservació i estudi de l’obra de l’artista. La seva obra ampliarà indubtablement, el patrimoni documental de Lleida esdevenint ja part de la  història de la nostra ciutat.

Des de l’Arxiu de la Ciutat destaquem la importància de fixar la representació gràfica com a instrument de recuperació de la memòria històrica.