Depuració del personal funcionari (1938-1941)
El Ple Extraordinari de 20 de juny de 2017, per àmplia majoria i sense cap vot en contra, acordà la proposta de resolució del grup municipal ERC-Avancem de l’inici dels treballs de recerca per identificar a totes aquelles persones, funcionàries de l’Ajuntament de Lleida, que havien patit la repressió franquista. La llei 20/2022, de 19 d’octubre, de Memòria Democràtica, en l’article 3.1.g reconeix com a víctimes a les persones que foren depurades o represaliades professionalment per exercir càrrecs i llocs de treball públics durant la Segona República o per la seva oposició a la dictadura.
Amb aquest mateix objectiu, en la sessió del Ple municipal del divendres 31 de març de 2023 es donà compte del caràcter il·legal i radicalment nul de les sancions imposades als funcionaris de l’Ajuntament de Lleida, pels seus ideals polítics contraris al règim, tal i com indica l’article 4.1 de la citada llei de Memòria Democràtica.
La repressió vers el personal de la Paeria s’inicià tan bon punt les tropes franquistes es feren amb la ciutat, l’abril de 1938, i consistí a obrir expedient de depuració als funcionaris de carrera que treballaven a la institució amb anterioritat el juliol de 1936 i donar de baixa a tots aquells que no es presentessin. Així com considerar acomiadat tot aquell treballador que hagués ingressat a l’Ajuntament amb posterioritat a aquesta data o bé fos personal interí o contractat. L’objectiu d’aquesta repressió era eliminar de l’Administració tota persona sospitosa d’haver col·laborat amb els republicans i de ser desafecta al franquisme i, sobretot, d’assegurar-ne la fidelitat política i ideològica amb el “nou règim”.
Descarrega't el contingut del cercador des del portal de Dades Obertes de l'Ajuntament.