Què ens explica l'arxiu?
Recull de materials produïts des de l’Arxiu amb l’objectiu de donar a conèixer la història de la ciutat i la documentació conservada en els seus fons.
Fragment de la pel·lícula “Lérida de hoy y de siempre 1946-1947”
Fons Francesc Tomás Fort
Fragment de la pel·lícula L’heroi viu al costat de casa
El cos de bombers de Lleida (1975)
Fons Cots Masana
Pel·lícula editada per l’Arxiu, amb fragments del film del Fons Cots Massana, “L’heroi viu al costat de casa”, enregistrat a finals dels anys seixanta o principis dels setanta, i en el que ens mostra el dia a dia dels membres del cos dels bombers, i ens permet descobrir com eren els seus vehicles, uniformes i quines eines utilitzaven.
Fons Ramon Torralba Sans
Selecció d’imatges del fons fílmic Ramon Torralba Sans, que ingressà a l’Arxiu l’any 2022, i que ens mostra imatges de diferents activitats dutes a terme al barri de Balàfia, de Lleida, com la Festa Major de 1977 i 1981, la cursa popular de 1982 i imatges de com era el barri l’any 1985. També hi podem trobar la batalla de flors de la Festa Major de la ciutat de 1978 i 1982.
Descobreix el Fons Ramon Torralba Sans
Fons Alfons López
Recorregut per la trajectòria creativa del dibuixant Alfons López Tufet, des dels seus inicis als anys seixanta a la ciutat de Lleida, fins a l’actualitat.
L’any 2022, el dibuixant feu donació a l’Arxiu de gran part de la seva producció.
Descobreix el Fons Alfons López
Fons Agustí Mestre
Fons fílmic que ens ofereix la possibilitat de descobrir la vida diària, en aquest cas, festiva dels ciutadans a l'hora, de manera indirecta, l'evolució viscuda per la ciutat.
Breu resum de les 7 pel·lícules, enregistrades per Agustí Mestre Barri, que la família Mestre donà a l’Arxiu Municipal de Lleida, l’any 2022.
Aquestes ens mostren tradicions de la nostra ciutat com la Festa Major, la Setmana Santa, el Corpus i altres aspectes de caràcter més particular com la construcció del centre comercial de la partida Copa d’Or propietat de n’Agustí Mestre o les obres de construcció del Pont Nou.
Descobreix el Fons Agustí Mestre
Fons Ermengol
Muntatge realitzat amb motiu del Dia Internacional dels Arxius de l’any 2021, amb una petita mostra de les creacions realitzades pel ninotaire, dibuixant i humorista gràfic Ermengol, i que donà a l’Arxiu la tardor de 2020.
Dits dibuixos ens permeten reviure moments recents de la història de la ciutat de Lleida, i de la nostra societat, des d'una anàlisi crítica que transmet l'opinió mitjançant la ironia i el doble sentit.
Descobreix el Fons Ermengol
Fons Josep Solanes Argilés
Pel·lícula que ens mostra imatges de diferents indrets de la ciutat de Lleida enregistrades el maig de 1979.
Fons Josep Solanes Argilés
Vídeo amb imatges de la ciutat, dels anys seixanta i setanta, i en el que també es poden veure les catifes de flors que es realitzen al carrer Major de Lleida amb motiu de la festa del Corpus. Les fotografies formen part del fons Josep Solanes Argilés.
Descobreix el Fons Josep Solanes Argilés
Plànol geomètric Josep Fontserè (1865)
Presentació realitzada amb motiu de les Quartes Jornades d’Estudis del Segrià (2016), de l’article “De l’enderroc de les muralles de la ciutat de Lleida a l’obra de Josep Fontserè: El plànol geomètric de Lleida”.
Barrufet; Enjuanes; Sesma (2017), «De l’enderroc de les muralles de la ciutat de Lleida a l’obra de Josep Fontserè: plànol geomètric de Lleida», Shikar, 2017, Núm. 4 , p. 70-76. En línia (Consulta: 23 d’octubre de 2023).
Fons Bernat Films-Alberto Velasco
Un tomb per la Lleida dels 50
Reportatge realitzat, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius de l’Any 2014, a partir d’imatges extretes del Fons Bernat Films-Alberto Velasco, que ens mostren com era la ciutat als anys cinquanta.
Espurnes 1934-1947
Reportatge realitzat a partir de fragments de pel·lícules procedents de diversos fons fílmics conservats a l’Arxiu, i presentada amb motiu del Dia Internacional dels Arxius de l’any 2013.
Les imatges procedeixen del Fons Castelló Rovira (1934-1936), del Fons Municipal (1946), i del Fons Bernat Films-Alberto Velasco (1947).
La pel·lícula està musicada amb melodies d’en Cosme Ribera, el fons del qual també es conserva a l’Arxiu Municipal, i interpretades per la Banda Municipal de Música i pel pianista Jordi Porta i Vila.
Les façanes del palau de la Paeria
Vídeo realitzat a partir d’imatges conservades a l’Arxiu, que ens mostra l’evolució que han tingut les façanes del palau de la Paeria, des de principis del segle XX fins a l’actualitat.
L’Armari de les cinc claus
Presentació en què s’explica el procés de desmuntatge i muntatge de l’Armari de les cinc claus (1686), pel seu trasllat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, on es dugué a terme el seu procés de restauració, entre 2011 i 2012.