Fons Pia Almoina
L’Arxiu Municipal de Lleida conserva una part del fons documental generat per la institució benèfica de la Pia Almoina.
Aquest fons que abasta des del segle XIII fins al segle XIX, està format per 450 documents, dels quals 90 són pergamins, els quals ens permeten endinsar-nos dins d'aquesta entitat que socorria a persones necessitades i peregrins.
La Pia Almoina fou fundada l'any 1168 i estava administrada pel Capítol de la Seu Vella, la seva tasca principal era l'alimentació de pobres de solemnitat, pobres vergonyants, peregrins i pelegrines, vídues, nens orfes, malalts i vells.
Amb les primeres desamortitzacions del segle XIX, l'Almoina va anar disminuint els seus ingressos i, aquest fet, juntament amb l'aprovació, l'any 1822, de la llei que promulgava la creació de les Juntes de Beneficència Municipals, feu que a poc a poc la institució anés perdent paper.
El cop definitiu arribà l'any 1841, amb la desamortització dels béns del clergat, quan l'Almoina passà de mans del Capítol a mans de la Junta de Enajenación, qui a la vegada les passà a la Junta Municipal de Beneficència. Fou aquest el moment en què, en una sessió de la Junta de Beneficència, s'ordenà que s'entreguessin a la Paeria les escriptures i la documentació de caràcter administratiu de la institució. Creiem que és aquest el motiu pel qual en l'actualitat aquest fons es conserva en l'Arxiu Municipal.