Fons Francesc Tomás Fort
Fons privat que ingressa a l’Arxiu l’any 2024.
Fons personal compost per 23 pel·lícules dels anys quaranta i cinquanta, enregistrades en 9.5 i 16 mil·límetres, múltiples diapositives, fotografies i negatius i documentació professional.
En Francesc Tomás Fort va néixer a Lleida el 7 d’agost de 1917 i morí a la mateixa ciutat el 2 de març de 1977. Fill de Miquel Tomás Jordà i Maria Fort Sauret i casat l’any 1946, amb Teresa Cònsul, va tenir dos fills, en Josep Ramon i en Jordi.
Va estudiar a l’escola dels ferroviaris i als Maristes de Lleida, el 1941 començà a treballar com auxiliar en el Centre Nacional Sindicalista (CNS), i l’any 1946 se’l nomenà cap del Servei d’Estadística de la Delegació Provincial de Lleida de l’organització sindical.
Durant l’etapa del servei militar va coincidir amb Frederic Gómez Grau amb qui compartia passió per la fotografia, i amb qui va continuar mantenint una estreta amistat al llarg dels anys. Per un temps, fou vocal de la junta directiva de l’Agrupació de Cinema Amateur (ACA), que agrupava a persones de la ciutat que gaudien de les activitats relacionades amb la fotografia i el cinema, i es reunia en una sala del Casino Principal.
El tret principal que caracteritza en Francesc Tomás com a videògraf i fotògraf és la seva predisposició per mostrar sempre interès per enregistrar la quotidianitat, tant en l’àmbit familiar, com en l’àmbit urbà i rural. Això pren una importància rellevant perquè tant les imatges com els films ingressats a l’Arxiu ens permeten descobrir com era la ciutat i els seus entorns, com vivia el dia a dia la societat del moment i redescobrir en quin estat es trobava la Seu Vella i el Canyeret, anys després de la Guerra Civil.
La seva afició a l’excursionisme i a la muntanya, el vinculà durant anys al Centre Excursionista de Lleida, i les filmacions realitzades al llarg de múltiples sortides i travesses ens acosten al Pirineu de mitjan segle XX. Per lligams familiars els Tomàs Cònsul passaven part dels estius a Àger i visitaven sovint els pobles de Claravalls i Berganui a Osca, dels que ens han arribat reportatges de com eren les festes majors de l’època i el costumisme del món rural.
Temps més tard, en Francesc Tomás va muntar un taller de revelatge de diapositives en color, al c/ Ciutat de Fraga de Lleida, que donava servei a tot l’estat espanyol.
Aquest caràcter més humà de les pel·lícules i fotografies és el que atorga un especial valor al fons ingressat a l’Arxiu de la Ciutat, perquè ens acosta a com era la vida dels lleidatans i lleidatanes dels anys de la repressió franquista.