Televisió

La difusió és, junt amb la conservació i gestió del patrimoni documental, un dels pilars dels arxius.

Els arxivers treballem per acostar-nos als ciutadans per fer-los partícips de la nostra tasca i donar a conèixer els fons que custodiem.

La televisió és el mitjà de comunicació de masses per excel·lència. La seva popularitat resideix en el seu fàcil accés. Aquesta revolució que s'inicia en la primera meitat del segle XX suposarà el gran canvi en la història de la comunicació mundial, portant les informacions directament a les llars dels espectadors.

 

 

    Participació de l’Arxiu en la secció mensual del programa “A diari” de Lleida Televisió, titulada “Històries de ciutat”

    Sumari: El programa presenta un audiovisual realitzat amb retalls de pel·lícules procedents dels Fons Fílmics de l’Arxiu de la Ciutat, que ens transporta fins a la Lleida dels anys cinquanta, seixanta i setanta, fent un recorregut per la història de la ciutat.

    Sumari: A partir dels llibres de Crims descobrim quins turments aplicaven als acusats perquè confessessin els crims comesos i com vivien a la presó durant el captiveri i les hores prèvies a l'aplicació de la pena capital.

    Sumari: Al llarg del programa fem un passeig pel Palau de la Paeria i expliquem totes les vicissituds que ha passat al llarg dels segles, en commemoració de la inauguració de la restauració del Palau, que va tenir lloc el 14 abril de 1932.

    Sumari: Amb motiu del Dia Internacional de l’Aigua, que se celebra el 22 de març, descobrim com a partir d’una fotografia la font de les Piques, la més antiga de Lleida, ha estat en tres ubicacions diferents en la ciutat.

    Sumari: Donar a conèixer com la mentalitat d’un home i la visió d’un altre, canviaren la morfologia d’una ciutat medieval per convertir-la en una ciutat moderna.

    Sumari: Explicar quines autoritats (bàsicament reis) visitaven la ciutat en època moderna i quina mena d’àpats se’ls oferia.

    Sumari: Xavier Payà ens parla de les restes  arqueològiques trobades en el solar on s’ubicarà el futur Museu Morera. I com, amb l’estudi de la documentació conservada a l’Arxiu, podem esbrinar els diferents usos d’aquest espai al llarg de la Història  de la ciutat, com ara la casa del gremi d’adobers, adoberia, alfòndec, audiència provincial, escola de música...

    Sumari: Descobrir com un còdex del segle XIV, editat per l’ajuntament de Lleida, fou regalat i després del seu pas per una biblioteca privada, finalment acabà a la Biblioteca Nacional d’España.

    Sumari: Descobrir que va passar en l’incendi que arrasà el teatre de Lleida el 22 d’octubre de 1876.

    Sumari: Destacar la importància d’un espai com el de l’Arxiu Municipal que no sols vetlla  per salvaguardar la història de la nostra ciutat sinó que també pretén ser un espai per a l’estudi i d’investigació.

     

    Altres aparicions a la televisió: