Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Restauració i digitalització del Llibre del Consell General de 1344-1345

Restauració i digitalització del Llibre del Consell General de 1344-1345

Restauració i digitalització del tercer volum que conserva l'Arxiu Municipal de Lleida dels Llibres d'actes del Consell General, que data de l'any 1344-1345.
Data: 24/11/2022

La redacció dels llibres del Consell General es devien iniciar amb la constitució del primer govern de la ciutat ja a finals del segle XII, però aquests primers no ens han arribat fins a nosaltres i sols podem estudiar l’organització del govern i les preocupacions dels paers de l’edat mitjana des de mitjans del segle XIV. El Llibre d’actes del Consell General que recentment hem restaurat i digitalitzat correspon als anys 1344-1345 i és el tercer volum de la sèrie que ens conserva a l‘Arxiu Municipal de Lleida.

Els llibres de Consell General són els antecessors als actuals Llibres del Ple, però al llarg de la història i depenent del moment històric viscut han rebut noms diferents. Primer es van  anomenar “Llibres del Consell General”, aquest nom perdurà fins al decret de nova planta on els reanomenaren a causa del canvi polític i la centralització del govern. És a  partir de 1719 que foren coneguts com a llibres de “Proposiciones y acuerdos del muy ilustrisimo Ayuntamiento de la ciudad de Lérida”. Ja al segle XIX i fins al dia d’avui passaren a anomenar-se “Llibres d’actes del Ple”.

Les grans preocupacions que veiem reflectit en el dit còdex foren, sens dubte, el recel pel tema de l’aigua i de les séquies, perquè tothom complís amb la normativa establerta sota pena de ser castigat monetàriament. Altres temes tractats en menor nombre, tot i que no en menor importància foren la formació de la host, el veïnatge, els beneficis dels estudiants, les fites de camins, parcel·les i termes, etc.

L’any passat iniciàrem un projecte per restaurar aquesta sèrie. Les tasques de la restauració han anat a càrrec de la restauradora Núria Vila del taller Grafia: conservació-restauració de Lleida. La intervenció de la restauració ha suposat el desmuntatge total del còdex, una primera neteja mecànica en sec, una neteja humida per capil·laritat en les taques, una desacidificació, una reintegració de les pèrdues de paper, una laminació puntual, l’aplanat, i el cosit.

Després de la restauració s’ha procedit a digitalitzar-lo amb l’ajuda del Servei d’Audiovisuals de la Universitat de Lleida amb la intenció de penjar-ho en el repositori digital de l’Arxiu Municipal per a la seva difusió. D’aquesta manera posem a l’abast de l’investigador un altre còdex del segle XIV en obert i totalment àgil per a pa seva lectura per evitar la innecessària manipulació de l’original. Des de avui mateix, podeu accedir ja als tres primers volums de la sèrie del Consell General.

 


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida