Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Restauració del plànol d'eixample de Julio Saracíbar (1869)

Restauració del plànol d'eixample de Julio Saracíbar (1869)

Restauració del "Plànol d'alineacions del tros tercer"(1869), realitzat per l'arquitecte Julio Saracíbar.

Per posar a l’abast  dels usuaris la documentació històrica de l’arxiu primer s’ha de valorar el seu estat de conservació. La preservació és també una de les preocupacions dels arxivers, i és per aquesta raó que la restauració suposa una important aliada pels arxius.

En aquest cas a l’Arxiu Municipal de Lleida hem restaurat un plànol de mitjans del segle XIX. Es tracta del plànol realitzat el 1869 per l’arquitecte provincial Julio Saracíbar, que porta per títol “Plànol d’alineacions del tercer tros”, i fa referència a un pla de reforma interior de la ciutat.

Entre 1860 i 1870 Lleida va viure un intens procés de canvi en la seva estructura urbanística. Josep Fontseré posà les bases del que seria el nou exemple de la ciutat, amb la realització del Plànol geomètric de 1865 i Saracíbar seria el primer encarregat d’executar aquesta reforma interna. A ell se li encarregà la reforma de la plaça Sant Joan després de ser enderrocada l'antiga església romànica. En dit projecte Saracíbar proposava la creació d’una plaça regular de forma rectangular, parcialment porticada i amb la futura església de Sant Joan situada en un extrem.

El plànol és de tela i de grans dimensions, 925x2350 mm. La seva consulta estava restringida, ja que presentava un estat de conservació deficient; presentava clivelles, deformacions i estrips. És per això que s’ha procedit a fer-li una neteja en sec, la retirada de paper de consolidació, un tractament de taques, l’aplanat i la consolidació del suport, la reintegració i la laminació del plànol per a la seva restauració completa.

La restauració ha anat a càrrec de l’empresa Restauració d'Obra Gràfica, Estudi B2 SL.

foto_estudi_b2.jpg


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida