Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Restauració del Llibre de Crims de 1458-1459

Restauració del Llibre de Crims de 1458-1459

Restauració del Llibre de Crims de l'any 1458-1459 per part de la restauradora Àngels Borrell.

Tenir cura de la conservació dels documents és una de les funcions que tenim els arxivers vers la documentació que custodiem a l'Arxiu Municipal, i la restauració ens permet tenir aquesta cura vers el patrimoni documental. En aquesta ocasió hem restaurat el Llibre de Crims de l'any 1458-1459.

El valor testimonial que ens dona els llibres de Crims és inqüestionable. A través de les seves pàgines coneixem la vida més quotidiana dels ciutadans que van viure a la ciutat de Lleida en temps remots, en aquest cas aquelles persones que a mitjans del segle XV van estar relacionades d'alguna manera en algun procés judicial.

Els processos que s'inclouen s'inicien el 10 de maig de 1458 i finalitzen el 28 de maig de 1459. El volum restaurat compta amb un total de 96 fulls.

En el dit còdex trobem processos de diferent naturalesa: baralles, robatoris, furts, i fins i tot un cas d'assassinat. També veiem personatges de classes diferents: estudiants, escuders, jueus, canonges, hostalers i fembres públiques entre altres. Parlen d'espais diversos de la ciutat que ens fa dibuixar en la nostra imaginació la Lleida de mitjans del segle XV: el castell del Rei, la presó, l'hospital, la plaça de Sant Joan, etc.

El procés de restauració ha anat a càrrec de la restauradora Àngels Borrell, i ha consistit en el desmuntatge dels quadernets i l'eliminació de les restes de cosit, a més de la neteja en sec primer, i la neteja humida i posterior desacidificació juntament amb el tractament de taques. Els estrips i les pèrdues de suport s'han reintegrat mitjançant paper japonès. Per acabar, s'han dut a terme les tasques d'aplanat i cosit, i s'han afegit unes guardes dobles cosides al bloc.

 


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida