Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Restauració del cartell de les Festes de Maig de 1888

Restauració del cartell de les Festes de Maig de 1888

Data: 10/05/2023
Restauració del cartell de les Festes de Maig de 1888

Foto: Grafia, conservació-restauració

Amb motiu de la celebració de les festes de maig de 2023, aquest any us presentem el cartell de la Festa Major de l’any 1888, que hem restaurat recentment. L’Arxiu Municipal té com un dels seus objectius restaurar aquella documentació que no està en un estat òptim de conservació per poder-la difondre i posar-la a l’abast dels ciutadans.

Els cartells de les festes majors són els instruments anunciadors d'un dels esdeveniments més importants de la vida col·lectiva dels pobles i de les ciutats, i amb les seves formes i textos preparen l'ànim de la ciutadania per a la celebració.

El cartell de les festes de 1888 fou imprès a la Impremta de Sol i Torrens i es tracta d’un cartell de grans dimensions, fa 94 x 65,5 cm, que es trobava en un estat de conservació bastant malmès, amb pèrdues de material, afectacions per humitats i esquinços en els laterals, i que feia necessari un tractament professional, el qual ha anat a càrrec de la restauradora Núria Vila del taller Grafia: conservació-restauració.

Aquest és un cartell auster, que no presenta cap mena d’il·lustració, tan sols l’escut de la ciutat, en el marge superior. La resta tot és text, escrit en castellà, amb una tipografia negra de diferents dimensions, que atorga especial rellevància, per les mesures, a la festivitat de Sant Anastasi.

La meitat inferior està dedicada al programa dels actes organitzats entre els dies 10 i 13 de maig, entre els quals destaquen els actes religiosos, els focs artificials i la cercavila amb exhibició del cos de bombers a la plaça Constitució, actual plaça Sant Joan, entre d’altres. Destacar el fet, que a les darreries del segle XIX, no es commemoraven actes com la Batalla de Flors i l’ofrena al patró, que avui en dia són dels més populars.

L’Arxiu Municipal conserva una interessant col·lecció de cartells de les activitats dutes a terme des de l’Ajuntament, entre els quals destaquen especialment els cartells de les festes majors, a través dels quals es pot veure l’evolució del cartellisme i de la societat en el pas dels temps. El més antic que conservem és el de la Festa Major de Sant Anastasi de l’any 1865.

A partir d’avui pots consultar els cartells de Festa Major fins a l’any 1977 que conserva l’Arxiu Municipal a través del nostre Arxiu Digital. Les imatges dels cartells han estat realitzades pel fotògraf Jordi V. Pou, gràcies a la col·laboració de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida