Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Restauració del cartell de la Festa Major de 1922

Restauració del cartell de la Festa Major de 1922

Com ja sabreu una de les funcions de l’Arxiu Municipal és la de preservar la documentació per poder-la difondre i posar-la a l’abast dels ciutadans, i que regularment, no tan sovint com ens agradaria, fem restaurar documents singulars que formen part dels nostres fons.

En aquesta ocasió, us presentem la última restauració que  hem realitzat, al cartell de la Festa Major de l’any 1922. Es tracta d’un cartell estampat amb tinta d’impressió negra i vermella, sobre un paper molt gruixut de color ocre, amb unes mesures de 947x683 mm. imprès per les Gràfiques Sol i Benet de Lleida.

En ell es pot llegir, en català, la llegenda “Fires i festes de Lleida del 10 al 14 de maig 1922” i el programa d’actes organitzats, entre les que podem destacar la batalla de flors, les ballades de sardanes i els actes religiosos i esportius, entre altres. I, està presidit per un gran escut de la ciutat, amb les quatre barres, la flor de lis i coronat per una elegant corona ornamentada.

Si ens hi fixem bé, el cartell ens mostra molt més dels que es pot apreciar en una primera ullada. Com a marca d’aigua, hi podrem veure l’elegant barana de la Banqueta de Blondel i els pilars amb fanals d’oli de l’enllumenat públic, les obres dels quals havien finalitzat precisament la primavera de 1922. I, a la banda superior, travessant la corona de l’escut, hi trobarem també el pont vell, de ferro, destruït l’any 1938 durant la Guerra Civil.

Abans de la intervenció el cartell presentava greus patologies estructurals i, es trobava extremadament brut, amb incrustacions de terra, taques de greix, etc. I, també, molts danys estructurals propis de la manipulació, com estrips i debilitament de suport.

L’objectiu principal de la intervenció ha estat garantir la conservació del document a llarg termini, per tant, calia consolidar aquells elements deteriorats que corrien risc de fragmentació i realitzar-li una neteja profunda. Un cop finalitzada la intervenció, per protegir del cartell s’ha fet una carpeta de conservació, a mida, amb base de cartró Premier i solapa i cantoneres de Melinex.

Els cartells de les festes majors són uns instruments anunciadors d'un dels esdeveniments més importants de la vida col·lectiva de les ciutats i dels pobles, i amb les seves formes i colors preparen l'ànim de la ciutadania per a la celebració.

L’Arxiu Municipal conserva una interessant col·lecció de cartells de les activitats dutes a terme des de l’Ajuntament, entre els quals destaquen especialment els cartells de les festes majors, a través dels quals es pot veure l’evolució del cartellisme i de la societat en el pas dels temps. El més antic és el de la Festa Major de Sant Anastasi de l’any 1865.

Les tasques de la restauració han anat a càrrec de la restauradora Núria Vila del taller Grafia: conservació-restauració de Lleida.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida