Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Quaranta anys de la constitució del primer ajuntament democràtic

Quaranta anys de la constitució del primer ajuntament democràtic


En aquesta ocasió, l’Arxiu Municipal, us presenta l'acta de la sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament de Lleida d'aquell dijous, de fa ara quaranta anys, el 19 d'abril de 1979, en què constituí el primer ajuntament democràtic, al Saló de Plens del Palau de la Paeria.

El resultat de les primeres eleccions municipals celebrades el dia 3 del mateix mes, obriren el camí a la normalització democràtica d'Espanya i a la vertebració política de la societat. A Lleida, la victòria va ser pel PSC d'Antoni Siurana que va obtenir un regidor més que la segona força, la UCD d'Alfons Porta. La consecució del Pacte de Progrés el 19 d'abril per part de tots els partits, menys la UCD, va suposar el nomenament del nou alcalde de Lleida en la persona d'Antoni Siurana Zaragoza, que va governar de forma consecutiva fins a l'any 1987. I, després d’un impàs de dos anys que va estar en mans de CIU, la recuperà fins l’any 2003.

El document ens narra, en castellà, tot el protocol que segueix l'acte de constitució. En primer lloc, la relació dels candidats electes segons consta en el certificat rebut de la Junta Electoral de Zona, a continuació, la constitució de la Mesa d'edat, integrada pels regidors de major i menor edat, que en aquella ocasió va recaure en Alfons Porta Vilalta i Francisco Mòdol Iglesias.
Prosseguint amb la votació per l'elecció del paer en cap, càrrec que va recaure en Antoni Siurana, qui immediatament va prendre'n possessió.

Després de la promesa col·lectiva de tots els regidors. L’acta mostra també com es constitueix la Comissió de Govern, i la presentació de l’estat de comptes i de l’inventari. Segueix amb el discurs del nou paer en cap “El sr. Alcalde, toma la palabra para exponer con toda sinceridad, su talante de cambio, sus deseos de ser un Alcalde y un Ayuntamiento de todos y para todos...”

La constitució dels primers ajuntaments democràtics significà la consolidació dels drets dels ciutadans, però també de la implantació i l'extensió de serveis, actualment universals, que han contribuït a augmentar el benestar i la qualitat de vida de les persones.

 

Consulta l’acta de la sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament de Lleida, de 19 d’abril de 1979


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida