Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies 32è Premi Lladonosa, sobre la història del cos de bombers de Lleida, de Leonard Jové Vidal

32è Premi Lladonosa, sobre la història del cos de bombers de Lleida, de Leonard Jové Vidal

32è Premi Lladonosa, sobre la història del cos de bombers de Lleida, de Leonard Jové Vidal

Autor: Mario Gascón

Per la diada de Sant Jordi, i com ja és tradició, el diari La Mañana regala el llibre amb la publicació del treball de recerca guanyador del Premi Lladonosa d'Història Local dels Països Catalans.

En aquesta ocasió, any 2022, el 32è Premi Lladonosa ha anat a mans del bomber i doctor en Història Leonard Jové Vidal amb l'obra Seguretat Pública. Higiene i benestar social. El procés històric de formació del cos de bombers a Lleida (1840-1975), un relat que és fruit d'un profund treball de recerca, majoritàriament a partir de la documentació conservada a l'Arxiu Municipal de Lleida.

L'estudi dut a terme per en Leonard dona llum a un àmbit de la història social de la nostra ciutat des d'un punt de vista que mai havia estat analitzat i mostra a la ciutadania un vessant dels serveis municipals que fins al moment eren del tot desconeguts. Evidencia com paral·lelament als canvis viscuts per la societat, des del segle XIX, el cos de bombers, que inicialment estava format per voluntaris, anà adquirint noves funcions. Passant d'unes tasques inicials que es caracteritzaven sobretot per garantir la seguretat pública a unes funcions d'auxili i benestar social, ja professionalitzats i com a treballadors de les administracions públiques.

La documentació del fons de l'Arxiu Municipal li ha permès descobrir, entre moltes altres coses, com i qui formava el cos de bombers, com es duien a terme les intervencions i quins foren els últims grans incendis patits a la ciutat.

Però, si esteu interessats a aprofundir més en el tema, no us queda una altra que llegir el llibre!

 


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida