Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Presentació publicació “La Gota de Llet de Lleida”

Presentació publicació “La Gota de Llet de Lleida”

El passat dilluns 27 de novembre, al Saló de Plens de la Paeria va tenir lloc la presentació del llibre La Gota de Llet de Lleida. Edifici i institució sanitària municipals (1917-1962), de Zènith Escolà Gateu.

Han passat ja cinc anys des de la presentació de la publicació del número 2 de la col·lecció “Estudis Monogràfics”, estretament vinculada a la col·lecció Guillem Botet de documents de l’arxiu. En aquesta ocasió us volem posar a l’abast una història ciutadana desconeguda per a molts; la història d’un edifici municipal, malauradament desaparegut l’any 1962, que va aixoplugar la institució anomenada “la Gota de Llet”. Aquesta, malgrat tenir el seu origen a França, el govern municipal d’aquell moment va tenir un interès especial per instal·lar-la a la nostra ciutat.

Aquest any ha fet un segle des que es va col·locar la primera pedra de l’edifici, just l’1 de juliol de 1917 i, per aquest motiu, s’ha volgut aprofitar l’efemèride per tirar endavant amb aquesta publicació.

Com bé sabeu, un arxiu és un espai de servei públic al ciutadà que, a banda de  preservar els fons documentals que conformen el patrimoni, ofereix oportunitats de relacions intel·lectuals, socials i humanes. Exactament aquest és el cas de l’arxiu municipal, de l’arxiu de la ciutat, un espai on ens visiten de fa un temps una colla d’usuaris de sensibilitats distintes, de formació diversa, d’edats diferents... però que comparteixen un objectiu comú: aprendre, conèixer, saber coses de la seva/nostra ciutat i de la seva història i, poc a poc, reconstruir la seva memòria.

Una de les persones que conformen aquest col·lectiu d’usuaris, és l’autora d’aquesta publicació. La realització d’aquest tercer volum de la col·lecció “Estudis Monogràfics” és un premi a la tasca encomiable d’una investigadora “afeccionada” de l’arxiu, la Zènith Escolà, lleidatana de 85 anys amb l’ànima jove, intel·ligent, lluitadora amb una gran energia; amb inquietuds i curiositat per saber, una lleidatana emprenedora.

Des de l’any 2007, en què visità l’arxiu per primera vegada, ha vingut dia a dia, any rere any, recollint de manera minuciosa i sense defallir tota la informació que localitzava sobre la Gota de Llet de Lleida, i d’altres temes del seu interès.

Arribar aquí no ha estat fàcil, però la il·lusió de l’autora perquè això fos possible, ha fet que es poguessin esquivar tots els obstacles que comporta un projecte d’aquestes característiques.

Si voleu descobrir més sobre aquesta institució us convidem a llegir el llibre, el qual podreu adquirir a les llibreries de la ciutat.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida