Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Per Sant Jordi descobreix els llibres publicats per l’Arxiu

Per Sant Jordi descobreix els llibres publicats per l’Arxiu

Us convidem a descobrir les publicacions editades per l'Arxiu amb motiu d'un Dia de Sant Jordi diferent, per culpa de la quarantena.

 

Conta la llegenda que el cavaller Sant Jordi lluitava i vencia el drac ferotge, que estava atemorint a la població i salvava a la princesa. Aquest any la història s’ha capgirat i, en contra del que marca la tradició, el valent cavaller ha estat vençut per un virus malèfic que ens ha girat a tots la vida cap per avall. Aquest “drac” invisible ha fet que els catalans no puguem sortir al carrer per celebrar la festa de Sant Jordi, dia del llibre i de la rosa.

La Diada del Llibre s’ha anat celebrant any rere any, i enguany no pot ser menys. Des de l’Arxiu de la Ciutat volem aprofitar les circumstàncies extraordinàries en què ens  toca viure per aprofitar la Diada per parlar de les publicacions que hem editat al llarg dels darrers anys.

L’Arxiu compta amb dos projectes editorials, per una banda la Col·lecció Guillem Botet, que té com a objectiu donar a conèixer la documentació dels fons recollits i conservats per la Paeria. La col·lecció porta el nom de qui fou un prestigiós jurista lleidatà del darrer terç del segle XIII, conegut per ser qui encarregà fer la compilació dels Costums de Lleida, el còdex de dret local més antic de Catalunya, i en l’actualitat compta amb sis toms publicats:


L’altra línia editorial de l’Arxiu és la Col·lecció Guillem Botet. Estudis monogràfics, aquesta neix l’any 2007 estretament vinculada a la col·lecció anterior, ambdues tenen en comú que parteixen de documents conservats a l’Arxiu de la Ciutat, però amb la diferència és que la primera elabora els corresponents instruments de descripció, inventaris, catàlegs... i, de l’altra, la col·lecció Estudis Monogràfics acull estudis crítics i de recerca basats en documentació de l’Arxiu i realitzats per investigadors diversos.

 

Aquest any ens toca viure un Dia del Llibre radicalment diferent de com marca la tradició, però hem de ser optimistes perquè d’aquí a un temps recordarem l’any 2020 com l’any que vam viure la festa de Sant Jordi dues vegades, a l’abril virtualment des de casa i al juliol omplint els carrers de llibres i de roses.
Si voleu rebre més informació sobre aquestes publicacions, ja sabeu que us podeu posar en contacte amb arxiu@paeria.cat o a través del formulari d’aquest lloc web.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida