Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Les Catifes del Corpus de Lleida

Les Catifes del Corpus de Lleida

L’Arxiu de la Ciutat us presenta un vídeo amb una col·lecció de fotografies que ens mostren com es vivia la festa del Corpus als anys seixanta i setanta. Hem de destacar el fet que avui podem gaudir d’aquestes imatges gràcies a la generositat dels hereus del fotògraf amateur Josep Solanes.

Fa unes setmanes el Patronat del Corpus de Lleida comunicava als ciutadans que per les circumstàncies sanitàries que estem vivint es veien obligats a posposar la celebració de la festa que havia de tenir lloc el diumenge 14 de juny. Els carrers de l’Eix Comercial no s’ompliran de flors i de colors, i els lleidatans no gaudiran d’una festa que barreja elements de cultura popular i tradicional, amb accions i exposicions d’art efímer.

Per poder reviure la festa, des de l’Arxiu de la Ciutat us presentem un vídeo amb una col·lecció de fotografies que ens mostren com es vivia aquesta festivitat als anys seixanta i setanta. Hem de destacar el fet que avui podem gaudir d’aquestes imatges gràcies a la generositat dels hereus del fotògraf amateur Josep Solanes, els quals donaren totes les seves instantànies per posar-les a l’abast de tots els lleidatans. El fons conté majoritàriament imatges del turó de la Seu Vella, però també en té d’altres que ens permeten descobrir la ciutat de l’època i com vivia les seves tradicions.

Després d’uns anys sense celebrar-se, fa vint-i-sis anys, la ciutat recuperà aquesta festa que, segons el calendari religiós s’ha de celebrar l’onzè dia després de la Pentecosta, és a dir, el dijous següent de la capvuitada de la festa de la Pasqua Granada. I, que aquest any 2020 s’hauria d’haver celebrat el diumenge 14 de juny. Des de sempre, ha estat costum a la ciutat que el diumenge de Corpus, Lleida s'encatifi de flors fent que el carrer Major llueixi ple de color, de vida, d'il·lusió i emocions.

Tradicionalment aquest dia l’Eix Comercial es desperta ple de catifes de colors, fetes amb flors i encenalls de fusta, que van des de la plaça Paeria fins al carrer Cavallers. A més a més, aquest és l’únic dia de l'any en què l'Àliga de Lleida surt del Palau de la Paeria, i es realitza el tradicional ball dels Cavallets. A la tarda el seguici encapçalat per l’Àliga i el Lleó va des de la Catedral fins a la Paeria, acompanyat pels gegants.

Les processons del Corpus són l'antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors de pobles i ciutats. Deslliurades de l'element litúrgic, recuperen el caràcter pagà de bona part dels elements que en diferents moments anaren introduint les classes populars a la festivitat religiosa.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida