Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies La riuada de 1982 en els fons de l'Arxiu Municipal

La riuada de 1982 en els fons de l'Arxiu Municipal

Data: 07/11/2022
La riuada de 1982 en els fons de l'Arxiu Municipal

Imatges Fons Andreu Boté


La nit del dilluns 7 al dimarts 8 de novembre es commemoren quaranta anys de la riuada del riu Segre de 1982, que afectà greument la ciutat de Lleida i gran part del territori de la província. Amb motiu d'aquesta efemèride s’han organitzat múltiples actes de record dels greus fets que ens va tocar viure aquella nit, i des de l'Arxiu de la Ciutat, hem col·laborat gratament amb els nostres fons en tot el que se'ns ha requerit.

Bé sabeu que el fons principal conservat a l'Arxiu és el que conforma la documentació generada per l'Ajuntament en l'exercici de les seves funcions, que tenim també una hemeroteca força important i una col·lecció de cinquanta fons particulars que ens ofereixen l'oportunitat d'accedir als fets des d'una visió més humana i no tan administrativa i de gestió.
La riuada és un d'aquells esdeveniments que la documentació de l'Arxiu de la Ciutat permet reviure i redescobrir la riuada des de les seves múltiples vessants.

El Fons Municipal, a través dels decrets i de les actes dels Plens podem saber, de primera mà, com es va viure des del govern de la Paeria aquest fet i les decisions que es van anar prenent en cada moment a mesura que s'anaven precipitant els esdeveniments. Comptem també amb un destacable contingut audiovisual, però sobretot, és rellevant perquè ens posa de manifest la considerable tasca de recuperació de la ciutat a què va haver de fer front el consistori. El fons municipal conserva gran quantitat de projectes de reconstrucció de la ciutat i de les obres de canalització del riu que canviaren el traçat urbanístic de Lleida i la relació dels seus veïns amb el riu Segre. Són importantíssims també els expedients de valoració dels danys patits pels ciutadans i de les posteriors indemnitzacions a través dels quals podem reconstruir de manera individualitzada, el grau d'afectació que la riuada tingué sobre aquests.

Com ja hem dit, l'Arxiu conserva també un important fons hemerogràfic, capçaleres com La Mañana, el Diario de Lérida o la mateixa revista de la Paeria (aquestes darreres accessibles en l'Arxiu digital del nostre web) evidencien les cròniques diàries realitzades pels periodistes a peu de carrer i el missatge que rebien els lleidatans dia rere dia.

I, per finalitzar, tenim la visió que ens aporten els fons particulars, que són aquells fons que de manera totalment altruista donen ciutadans de Lleida a l'Arxiu de la Ciutat. Pel que afecta la riuada de 1982 hem de destacar sobretot dos fons que han ingressat a l'Arxiu aquest mateix 2022. Com el reportatge fotogràfic realitzat per Andreu Boté Baró i el vídeo enregistrat per Ramon Torralba Sans.

Tota aquesta documentació ens permet reconstruir d'una manera global la memòria col·lectiva d'un fet que afectà greument la ciutat i que esdevingué la guspira que provoca importants canvis que ens portarien a la Lleida que avui tots coneixem.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida