Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies La família Solanes Bellmunt dona a l’Arxiu la documentació de l’antiga botiga Solanes

La família Solanes Bellmunt dona a l’Arxiu la documentació de l’antiga botiga Solanes

Data: 27/03/2023
La família Solanes Bellmunt dona a l’Arxiu la documentació de l’antiga botiga Solanes

Foto: Mario Gascón

El divendres 24 de març, va tenir lloc a l’Arxiu l’acte de donació de la documentació de l’antiga botiga Solanes. Aquesta donació, ingressà a l’Arxiu de la mà de la senyora Magda Solanes Bellmunt, tercera generació de comerciants de Lleida, amb una botiga dedicada a la venda de roba de nadó que obrí el seu avi, en Modest Solanes, l’any 1919, al  c/ Estereria, sota el nom "Confecciones Solanes". Va ser pioner en la venda de roba de recent nascut ja que fins llavors aquesta roba es confeccionava a casa. Després de la Guerra Civil, en Josep Solanes, fill de Modest i pare de la Magda, la reobriria al c/ Major, n. 15 on romandria fins que aquesta es jubilà l'any 2010.

Després de noranta anys d’història i de tancar les portes, la senyora Solanes fa donació de tota la documentació que guardava de la botiga i que servirà per reconstruir la història d'un petit comerç de la  ciutat.  Llibres de comptes, preus, bosses, dissenys, contractes i fotografies, formen aquest fons professional.

Tanmateix, aquesta donació es fa especial perquè la família també ha volgut fer entrega de documents que ens permeten descobrir un vessant més personal d’en Josep Solanes, perquè ens mostren allò que va viure durant el període de la Guerra Civil. Hi destaquen avals, correspondència, telegrames, cèdules de circulació, etc. La majoria de cartes que hi podem trobar corresponen al període comprés entre 1938 i 1939, i ens permeten descobrir les relacions que va mantenir amb la família des dels diferents llocs on va estar, entre ells el camp de concentració d'Heliòpolis a Sevilla.

Es dona el cas, que el 2010 la família ja va fer entrega de més de 1000 imatges entre negatius, positius i diapositives que el mateix Josep Solanes, aficionat amateur, realitzà durant la segona meitat del segle XIX a la ciutat que estimava i a la Seu Vella de qui n’era un enamorat. Aquell mateix any també feren entrega de 10 pel·lícules filmades per ell mateix entre 1974 i 1981.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida