Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies L’Arxiu de la Ciutat restaura la Carta de Poblament (1150)

L’Arxiu de la Ciutat restaura la Carta de Poblament (1150)

L’Arxiu de la Ciutat conserva en els seus fons documents que atès que són indispensables per a la història de la ciutat i de la institució tenen la consideració de documents essencials i, per tant, han de ser conservats permanentment.

L’Arxiu de la Ciutat, com tot arxiu, conserva en els seus fons documents que atès que són indispensables per a la història de la ciutat i de la institució tenen la consideració de documents essencials i, per tant, han de ser conservats permanentment.

És per aquest motiu que les institucions han de prendre certes mesures de protecció sobre aquesta documentació única i original, mitjançant la restauració, la digitalització i el traspàs d’informació en diferents suports i a diferents dipòsits, en previsió d’una pèrdua fortuïta o ocasional d’informació.

L’Arxiu Municipal de Lleida recentment ha fet restaurar la Carta de Poblament, pergamí de l’any 1150, i document essencial per excel·lència de l’Ajuntament de Lleida. Atorgat conjuntament pels comtes de Barcelona i els comtes d’Urgell significà l’inici de la vida jurídica de la ciutat i garantia la justícia, l’ordre públic i l’assentament de nous pobladors, que passaven a gaudir d’una situació jurídica favorable i, en principi, exempta d’actuacions arbitràries del poder públic.

Ara, 870 anys després de la seva creació la Carta de Poblament requeria d’un tractament tècnic de restauració que garantís la conservació, la integritat i l’autenticitat de l’original per poder-la llegar als lleidatans del futur.

La tasca tècnica de la restauració ha estat encarregada a la restauradora Núria Vila del taller Grafia-conservació-restauració, i us convidem a descobrir el procediment que s’ha seguit per retornar la Carta a l’aspecte que tenia en el moment de la seva creació.

 

Descobreix com s’ha restaurat la Carta de Poblament!!!


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida