Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Incorporació dels Llibres de Consells de 1340-1341 i 1349-1350 a l'Arxiu Digital

Incorporació dels Llibres de Consells de 1340-1341 i 1349-1350 a l'Arxiu Digital

Digitalització de dos dels primers toms de Llibres de Consells i incorporació a l'Arxiu Digital del web AML.

Des d'avui mateix podeu accedir, a través de l’Arxiu digital de la nostra web als dos volums de Consells General que hem digitalitzat i posat a l'abast d'investigadors i curiosos i que corresponen als plenaris dels anys 1340-1341 (reg. 396) i dels anys 1349-1350 (reg. 398). Aquests són dels primers llibres de Consells que conservem a l'arxiu i són una eina excel·lent per descobrir de primera mà el dia a dia de la ciutat i de la Paeria.

Les actes de les sessions del Ple de la Corporació Municipal són una magnífica font on cercar informació sobre fets significatius relacionats amb Lleida i per entendre la manera com la ciutat, a través dels seus representants, viu, planteja i dona resposta als múltiples problemes i a les diverses situacions conflictives o no, generades per la ciutat i que requereixen una actuació administrativa adequada.

Previ al procés de digitalització i amb l'objectiu de garantir la seva conservació, els toms han estat reparats per Núria Vila del taller Grafia: conservació-restauració, la qual ha restaurat les enquadernacions originals en pergamí, consolidant-les amb materials estables, s'han netejat els blocs de paper i s'han reintegrat les pèrdues.

La sèrie documental dels llibres d'actes de l'Ajuntament de Lleida és una de les més voluminoses i completes del nostre Arxiu. El primer llibre d'Actes del Consell General data de l'any 1340 i el darrer de 1715, tot i que conté llacunes importants i falta de documentació causada fonamentalment per les vicissituds la Història. També trobem els llibres d'actes del Consell Particular, que tractaven els assumptes corrents de la ciutat per tal que no fos necessari que es reunís el Consell General, aquests s'intercalaven amb els anteriors i abracen des de 1420 fins a 1705, també amb considerables buits de documentació.

Posteriorment a l'aprovació del decret de nova planta, apareixeran els llibres d'Acords de l'Ajuntament, que responien al canvi administratiu que va suposar la introducció de les reformes borbòniques i que nosaltres conservem a partir de 1719. A aquestes, segueixen els llibres d'Actes del Ple de la Corporació, els de la Comissió Permanent i els de la Comissió de Govern, que són les diverses denominacions que han tingut, i tenen, els òrgans col·legiats de govern a l'Ajuntament fins als nostres dies.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida