Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies El seguici de la Festa Major de Lleida

El seguici de la Festa Major de Lleida

 

10a.jpgAmb motiu de les properes Festes de Maig des de l’Arxiu de la Ciutat us presentem un dibuix de 1942 del seguici pregoner, que fou confeccionat amb l’objectiu d’il·lustrar l’ordre de la comitiva i donar-lo a conèixer als participants. Aquest “document de treball”, esquemàtic però molt il·lustratiu, ens permet descobrir quins eren, i són, els participants i en quin ordre hi participen.

El desenvolupament de l’espectacle ha seguit, al llarg dels anys un patró prèviament estipulat que s’ha anat adaptant a les circumstàncies polítiques i socials de cada moment. La comitiva, que circula per diversos carrers del Centre Històric, solia anar encapçalada per un canó què dispara la “tronada anunciadora” cada cop que l’agutzil procedeix a la lectura del pregó, el ban en què l’Alcalde anuncia la processó de Sant Anastasi.

El canó anava seguit per un grup format pel Signífero, el portador del penó de la ciutat, els heralds o pregoners i les trampes, nom popular amb què a Lleida es coneixen els timbals. Tots ells vestits amb elegants vestidures que mostren les insígnies de la ciutat, l’escut i la flor de lis.

Per contribuir a la teatralització i a l’espectacularitat de l’acte, el seguici va sempre acompanyat de diverses agrupacions musicals. El croquis que presentem, dibuixat en plena postguerra, transmet l’esperit militaritzat que vivia la societat del moment, amb la presència d’una banda militar i la del Frente de Juventudes.

Destacar, també la participació de la figura de Lo Marraco, element simbòlic i icona popular de la ciutat des de 1907, seguit dels dansaires de ball de bastons, els gegants, els capgrossos, més agrupacions musicals i alguna que altra carrossa.

I, finalment, el seguici es tanca amb l’agutzil, el funcionari municipal encarregat de llegir el ban i amb els representants de la Guàrdia Urbana. Aquests lluint el seus vestits de gala, posen el punt i final a aquest acte que barreja la cultura popular i la presentació ostentosa del poder municipal, davant de la ciutadania.

Aquest és, encara, un acte festiu, un espectacle més de la Festa Major, que aquest any 2018 tindrà lloc la tarda del dimecres 9 de maig.

10c.jpg


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida