Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies El primer tom dels Llibres de Crims ja es pot consultar a l’Arxiu Digital

El primer tom dels Llibres de Crims ja es pot consultar a l’Arxiu Digital

Data: 25/01/2023

Des d'avui donem cabuda en el nostre Arxiu digital a una nova sèrie que ja és accessible i que podeu consultar, a través de l’eina pandora del nostre web, el primer volum dels Llibres de Crims que hem digitalitzat i posat a l'abast de tothom. L’iniciem amb el primer còdex que conservem que data de l’any 1308 (reg. 771).

Moltes vegades hem parlat del valor històric que amaguen els llibres de Crims. Les seves pàgines ens apropem a la vida més quotidiana dels lleidatans i lleidatanes que van viure a la ciutat en temps passats.

Previ al procés de digitalització i amb l'objectiu de garantir la seva conservació, primer els toms han estat restaurats. Aquests treballs de reparament es porten a cap des de l’any 1993. Des de llavors hem anat restaurant, a poc a poc, els còdexs malmesos i avui dia comptem amb la meitat de la sèrie restablida. Aquests treballs tan minuciosos s’han realitzat de forma manual i totalment artesanal, ja que s’han de desmuntar completament els volums. S’han fet actuacions individuals en els que s’ha procedit a netejar-los, consolidar els materials, reintegrar les pèrdues de paper, tractament de fongs, anàlisi de tintes i també s’han treballat les enquadernacions originals en pergamí.

La sèrie documental dels llibres de Crims de l'Ajuntament de Lleida és una de les més peculiars que conservem. El primer llibre és el que avui posem a l’abast de tothom des del nostre repositori digital accessible des del nostre web, que data de 1308. L’últim còdex d’aquesta sèrie que relata els fets ocorreguts en els processos que jutjava el Tribunal de Coltellades, arriba a 1701. No podem dir que la dita sèrie narra tots els judicis realitzats en el dit tribunal del segle XIV al XVIII, perquè existeixen llacunes importants i falta de documentació causada fonamentalment per les vicissituds la Història, però gràcies a ells podem explicar la història més quotidiana del veïnatge de Lleida.

Aquesta nova aportació suposa l’inici de la difusió d’una de les sèries més emblemàtiques que conserva l’Arxiu de la Ciutat que treballa per posar a l’abast dels ciutadans tot el seu contingut.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida