Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Donació del Fons musical Ramon Bellmunt Saura a l’Arxiu de la Ciutat

Donació del Fons musical Ramon Bellmunt Saura a l’Arxiu de la Ciutat

Data: 22/04/2024

El passat dilluns 22 d’abril de 2024, va tenir lloc al Saló de Plens del Palau de la Paeria, l’acte de donació a l’Arxiu Municipal del Fons musical Ramon Bellmunt Saura, de mans de la seva filla Maria Josep Bellmunt Curcó i amb la presència del paer en cap Fèlix Larrosa.

Durant l’acte de donació els assistents van poder gaudir de l’actuació del pianista Lluís Viladot i de la soprano Sílvia Sabater, els quals van recrear part del concert que es va realitzar el 22 de novembre de 1951, en el mateix Saló de Plens. Ja fa més de setanta anys, es van interpretar quatre peces, a càrrec de la soprano Carme Oró, que va estar acompanyada per Ramon Currià al piano, Agustí Carbonell al violí i Ramon Bellmunt al violoncel.

El fons donat a l’Arxiu conté documentació que ens permet recórrer i descobrir la vida i la trajectòria musical del Sr. Bellmunt, alhora que endinsar-nos en la vida cultural de la Lleida d’aquells anys.

Ramon Bellmunt i Saura (Lleida, 15 de desembre de 1907 – Lleida, 12 de gener de 1999) fou un músic, gestor i pedagog musical, violoncel·lista, saxofonista, banjo i contrabaixista lleidatà format a l’Schola Cantorum de Lleida, entitat musical creada i dirigida pel seu padrí de bateig mossèn Ramon Esteve i Carulla.

Al llarg de la seva dilatada carrera fou membre de múltiples agrupacions i entitats i participà activament en la vida cultural de la ciutat. Aquest compromís amb la ciutat feu que l’any 1996, Ramon Bellmunt fes donació a l’Arxiu Municipal de la documentació musical del seu padrí mossèn Ramon Esteve, afusellat el 22 de juliol de 1936, que fou qui l’introduí en el món de la cultura i el coneixement musical.

Dita donació, a partir d’ara unificada amb el fons entregat el 2024, comprenia documents que Ramon Bellmunt i Saura havia custodiat i amagat durant la guerra civil, així com nombrosa documentació històrica i administrativa de l’època i una col·lecció epistolar de música i pedagogia musical amb altres músics com Víctor Mateu Moles o Josep Piñol i Nolla.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida