Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Donació del fons del ninotaire Ermengol

Donació del fons del ninotaire Ermengol

El passat 13 de novembre es va fer efectiva la signatura del conveni de donació de l'Ermengol de 20.211 dibuixos, fruit de la seva trajectòria professional.

El passat 13 de novembre es va fer efectiva la signatura del conveni de donació de tota l’obra professional del dibuixant Ermengol a l’Ajuntament de Lleida. Armengol Tolsà Badia, ninotaire, dibuixant i humorista nascut el 1958 a Canals, ciutat de la Còrdova argentina, va començar a publicar a la mítica Hortensia als 18 anys. Des de 1985 viu a Lleida on ha desenvolupat la seva labor en diferents camps artístics com l’humor gràfic, la caricatura, la il·lustració́, el dibuix, l’escultura i la poesia visual.

Ermengol fa donació exactament de 20.211 dibuixos, 35 anys de treball ininterromput que suposen tota la seva tasca professional. Entre els dibuixos trobem vinyetes de capçaleres en les que ha tingut una continuïtat notable com són el Diari Segre, el Diari d’Andorra i el Diari La Mañana, però també col·laboracions en un gran nombre de publicacions periòdiques;  a nivell local, com l’Aplec, el Butlletí de la Paeria i La Quera, i altres d’àmbit català i espanyol tant importants com Cavall Fort, el Jueves, Playboy, Sport i El Periódico de Catalunya. El llegat Ermengol ens permetrà explicar la història més contemporània de la nostra ciutat en clau d’humor, però també de moments destacats de Catalunya i de l’Estat Espanyol.

El gruix de l’obra passarà a formar part del fons particulars que custodia l’Arxiu de la Ciutat, mentre que una selecció representativa de les seus millors treballs entrarà a formar part de la col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera.

Per tal que la ciutadania pugui conèixer aquesta donació, el Museu d’Art Jaume Morera, presenta una mostra de petit format, que es podrà visitar fins al proper 10 de gener de 2021 i que recull una breu mostra representativa del contingut de l’obra cedida.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida