Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Dia Internacional dels Arxius 2021: Fem Arxiu, Fem Ciutat

Dia Internacional dels Arxius 2021: Fem Arxiu, Fem Ciutat

El dia 9 de juny es commemora anualment el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra arreu del món coincidint amb la fundació del Consell Internacional d’Arxius de la UNESCO, el 9 de juny de 1948. L’objectiu d’aquesta jornada és explicar el paper clau que desenvolupen els arxius com a garants de la seguretat i la transparència de les actuacions de l’Administració, com a promotors de la preservació de la memòria històrica i com a protectors del dret de la ciutadania a accedir a la informació i al coneixement, tal com va posar en relleu la Declaració Universal sobre els Arxius, aprovada per la UNESCO a la seva 36a Conferència General a París, el 10 de novembre de 2011.

Des de l’Arxiu de la Ciutat volem aprofitar la data per recordar als lleidatans la campanya: “Fem Arxiu, fem Ciutat”, en què us brindem l’oportunitat de fer donació a l’Arxiu dels fons documentals personals, familiars o professionals que conserveu a casa i que preocupats pel seu futur no voleu que s’acabin perdent.

Per la seva banda, l’Arxiu es compromet no sols a conservar-lo i organitzar-lo sinó també a fer-ne difusió, tractar-lo per poder-lo posar a l’abast dels interessats i contribuir a que la ciutadania sigui coneixedora del seu valor històric.

Poden fer donació:

•Qualsevol persona, entitat o empresa que posseeixi legalment un document, fons o col·lecció, independentment del seu suport, que sigui d’interès com a patrimoni documental de la ciutat de Lleida.

•Els interessats poden iniciar el procés de donació enviant un correu electrònic a arxiu@paeria.cat amb una breu descripció del fons. Els tècnics de l’arxiu es posaran en contacte amb vosaltres, per fer una valoració de la documentació i, si s’escau, iniciar el procediment.

•La donació de fons documentals garanteix la seva correcta conservació, si s’escau s’hi aplicaran processos de restauració i se’n farà el tractament arxivístic corresponent que permetrà la seva difusió i posar-lo a l’abast de ciutadans i investigadors.

L’Arxiu Municipal de Lleida té cura de la preservació, conservació i difusió del patrimoni documental local, amb l’objectiu final d’esdevenir un centre de recuperació i difusió de la memòria del municipi. L’assoliment d’aquesta fita, al llarg dels anys, ha menat a què l’Arxiu Municipal s’hagi enriquit amb l’ingrés de diversos fons documentals de diferents provinences i múltiples característiques. Hem de tenir presents que aquests fons contenen documents amb un tipus d’informació que sovint no és present en els fons de l’Administració. Per la seva naturalesa arriben més enllà de les estructures del poder i mostren aspectes de la vida quotidiana que no sempre són prou reflectits en la documentació generada per les institucions; perquè els documents d’arxiu dels fons privats es creen a conseqüència del funcionament de les activitats col·lectives d’empreses, associacions, fundacions i famílies, i de la vida diària dels ciutadans.

Us convidem a gaudir dels fons particulars que conserva l’Arxiu i que descobriu el seu contingut i varietat.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida