Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies Descobriu com es vivia el carnaval a Lleida a la segona meitat del segle XIX

Descobriu com es vivia el carnaval a Lleida a la segona meitat del segle XIX

Ban de l'alcalde Joan Mestre del'any 1867, en què es prohibeix tota al·lusió personal de burla durant les festes de Carnaval.

El 3 de març de 1867 l’alcalde Joan Mestre signava un ban prohibint tota al·lusió personal de burla durant les festes de Carnaval. Pel que deixa entreveure el mateix ban, feia uns anys que s’estava fent un abús al voltant de la celebració del ball de màscares. En aquest acte concret de la festa s’apuntava que s’estaven fent massa al·lusions injurioses a determinades persones per mitjà de caricatures pintades en penons i estendards.

És gràcies a la documentació que conservem a l’Arxiu Municipal de Lleida que coneixem els actes que s’organitzaven al voltant de Carnaval i la gran acceptació que tenia el ball de màscares en particular que se celebrava en un gran envelat ubicat a la plaça Sant Joan.

Les ordenances municipals publicades el 1866 ja indicaven en el seu capítol IV com regir-se durant les festes de Carnaval i sobretot com i quan utilitzar les màscares. Quedava prohibit, per exemple, portar la màscara de nit, també el fet de portar-la no autoritzava l’insult i la injuria, i deixaven clar que només l’autoritat competent podia descobrir el rostre de la persona que la portava. Però també s’assenyalaven altres peculiaritats de la festa, per exemple en el ball quedava prohibit vestir amb robes d’ordes militars, judicials i religioses. En tot, el consistori pretenia regular una festa, que a diferència d’altres, donava peu a la gresca i la disbauxa.

 

Descarregat i descobreix el ban.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida