Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies A Lleida al juliol sempre ha fet molta calor!

A Lleida al juliol sempre ha fet molta calor!

Mesures contra la calor del juliol lleidatà, preses l'any 1902.Si una cosa caracteritza el mes de juliol lleidatà, són les seves altes temperatures, les quals solen superar els 30 graus la majoria dels dies.
En aquesta ocasió des de l'Arxiu de la Ciutat us presentem un document de l'any 1902, que ens mostra com, ja en aquells temps, des de l'Ajuntament estaven preocupats per com la calor podia afectar a la salut dels lleidatans.
Des de la Comissió 2a es presentaren al Ple, del dia 23 d'abril, una sèrie de propostes establir noves mesures higièniques que tenien com a objectiu la prevenció de les malalties generades per aquesta situació.
Igual que ens passa en l'actualitat vetllar constantment per la nostra higiene és el millor que podem fer per prevenir la salut. I fa quasi cent anys la Paeria proposava regular i penalitzar el llançament indiscriminat, al carrer, d'escombraries i enderrocs. L'any 1902 la ciutat vivia una època d'expansió vers la zona d'eixample i la xarxa de sanejament encara no arribava arreu.
L'Ajuntament posava especial interès en la neteja dels espais públics com a mesura preventiva de possibles malalties infeccioses, i convidava als ciutadans a blanquejar les façanes i millorar l'aspecte exterior dels seus edificis. Aquest fet no tenia un propòsit merament estètic, perquè de tots és sabut que, en aquella època, les parets es blanquejaven amb calç, que es caracteritza per ser un potent desinfectant, i que el seu color blanc, que conserva menys la calor afavoria a reduir uns quants graus la temperatura. I, en una època en què no hi havia piscines ni aire condicionat, tot el que ajudés a reduir una mica la calor era benvingut.

Descobriu de primera mà el document i la seva transcripció.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida