Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies 45 anys de la manifestació de la Diada Nacional de l'any 1977

45 anys de la manifestació de la Diada Nacional de l'any 1977

El 10 de setembre de 1977 es va realitzar a la ciutat de Lleida una gran manifestació de la Diada Nacional de Catalunya. Gràcies al fons Andreu Boté Baró hem pogut recuperar imatges que formen part de la nostra ciutat, com les d'aquesta manifestació històrica, que enguany compleix 45 anys.

El 10 de setembre de 1977 més de 15000 persones celebraren a Lleida la gran manifestació amb què es va commemorar la "Diada Nacional de Catalunya" i que es desenvolupà de forma cívica sota el lema "Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia".

La manifestació sortí de la Plaça del Treball, passà per Pi i Maragall, continuà per Anselm Clavé i finalitzà a la Rambla Ferran, on es va col·locar una gran senyera que es podia veure perfectament desplegada des de ben lluny. La manifestació anà acompanyada també d'altres lemes com "Venim de lluny i anirem més lluny encara", "Les dones lluitem pels drets conquerits a la Generalitat", "Exigim Parlament" o "Tarradellas president".

Quan es va arribar a Rambla Ferran un improvisat escenari aplegà els parlaments de diferents personalitats polítiques, com Joaquim Arana, Josep Pau, Josep Solé Sabarís, Maria Rúbies i Joan Cornudella, que amb les seves paraules encoratjaven a la ciutadania a fer-los partícips, també, de la necessitat de recuperar l'autogovern de Catalunya.

El mateix dia, lloc i hora, Andreu Boté Baró fotografiava aquell precís moment que passaria a formar part de la història de la nostra ciutat. El recorregut de la manifestació quedà reflectit amb més de 80 fotografies. Gràcies a la donació que va fer a l'Arxiu de la Ciutat el mateix Andreu Boté, podem recuperar el record de molts dels lleidatans que ho van viure i alhora engrandir el patrimoni documental de la nostra ciutat. És a partir d'aquestes instantànies que podem explicar com es va viure aquella manifestació tan especial viscuda a la ciutat de Lleida que tot just ara compleix quaranta-cinc anys.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida