Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies 34è Premi Josep Lladonosa “Amali Prim i Seguí (1878-1937). Metge, músic i periodista”, a càrrec de Leonci González Munsó

34è Premi Josep Lladonosa “Amali Prim i Seguí (1878-1937). Metge, músic i periodista”, a càrrec de Leonci González Munsó

Data: 23/04/2024

Com cada any per la diada de Sant Jordi, el diari La Mañana regala el llibre amb el treball de recerca guardonat amb el Premi Lladonosa d'Història Local dels Països Catalans. En aquesta 34a edició l’ha obtingut en Leonici González Munsó, llicenciat en Filosofia i Lletres i en Magisteri, i mestre de professió, amb l’obra “Amali Prim i Seguí (1878-1937). Metge, músic i periodista”. Aquest estudi analitza i redescobreix la figura del doctor Prim, persona de gran esperit humanista, emprenedora i polifacètica; que amb els seus esforços i inquietuds va influir socialment, cultural i política en la transformació de les comarques lleidatanes durant els primers anys del segle XX.

N’Amali Prim i Seguí va nèixer a Lleida el 1878, fill d’Agustí Prim que fou cronista de la ciutat. Moriria als seixanta anys com a conseqüència de les ferides patides quan el seu domicili, ubicat a la segona planta de l’edifici del Liceu Escolar, va patir els estralls del bombardeig del 2 de novembre de 1937.

Professionalment, la seva figura destaca per la seva carrera de metge, primer a Menàrguens i després a la ciutat, que compaginà amb la gerència del Col·legi Oficial de Metges, on es distingí per la seva lluita per millorar les condicions de la classe mèdica.

Fou també un renombrat concertista de piano, i impulsor, en terres lleidatanes, del wagnerisme i de les noves tendències musicals. I, es caracteritzà pels seus ideals catalanistes. L’any 1909 fou escollit secretari de Joventut Republicana de Lleida, i durant tota la seva vida es va mantenir vinculat al partit.

Des de l’Arxiu de la Ciutat, destaquem que part del treball de recerca realitzat per en Leonci l’ha dut a terme a partir de la documentació conservada en els fons l’Arxiu.

Us convidem a llegir el llibre per saber-ne molt més sobre l’Amali Prim.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida