Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies 30 anys de la creació del Consell Municipal de la Dona

30 anys de la creació del Consell Municipal de la Dona

El dia 8 de març se celebra el Dia de la Dona Treballadora que commemora la lluita de la dona per la seva participació dins de la societat, la seva emancipació i el seu íntegre desenvolupament com a persona.

Any rere any, el dia 8 de març se celebra el Dia de la Dona Treballadora que commemora la lluita de la dona per la seva participació dins de la societat, la seva emancipació i el seu íntegre desenvolupament com a persona.

Aquest any 2020 es compleixen 30 anys d’una de les fites més rellevants per a l’empoderament de les dones de la nostra ciutat, la creació del Consell Municipal de la Dona. A principis dels anys noranta sorgí la necessitat de crear un organisme que permetés aplegar les diferents entitats de la ciutat que estaven treballant amb el món de la dona, copsés les necessitats de les lleidatanes i elevés les seves propostes a les institucions.

Els fons de l’Arxiu de la Ciutat conserven la documentació de la constitució. La iniciativa prengué cos el 29 de juny de 1990 amb l’aprovació pel Ple de l’Ajuntament de la constitució del Consell Municipal de la Dona. En l’acta del dia podem llegir: “Per unanimitat s'acorda informar favorablement el document de constitució del Consell Municipal de la Dona de Lleida, impulsat i presidit per la Regidoria de Serveis Personals i creat d'acord amb el que estableix el Reglament de Participació Ciutadana, en el qual es preveu les seves competències, així com l'obligació de constituir-se formalment abans d'un mes a partir de l'aprovació del Ple i d'establir un Reglament intern de funcionament”.

Dit reglament arribà mesos més tard, el 23 de novembre, el qual també fou aprovat per unanimitat i en ell es definiren les finalitats, la composició, l’estructura i el funcionament d’aquest consell sectorial. S’establia que el Consell era, i encara és, l’òrgan de participació d’entitats i organismes d’àmbit social, cultural, polític i econòmic, per a la consulta, estudi i assessorament per a la plena incorporació de la dona en la vida ciutadana.

En els fons de l’Arxiu Municipal es conserva, també, documentació gràfica que esdevé testimoni del llarg camí recorregut des dels primers temps de la democràcia, en què les iniciatives estaven orientades a implicar les dones en la dinàmica associativa dels seus entorns més propers fins a l’actualitat.

La imatge que acompanya aquest text ens mostra un dels primers plenaris del Consell celebrat al Saló del Retaule del Palau de la Paeria, un dels espais més nobles de l’Ajuntament. Aquest està constituït per dues representants de cada una de les entitats cíviques, polítiques i sindicals (una com a consellera i l’altra com a suplent, amb un sol vot per entitat) i per una persona en representació de cada grup sindical. En dita foto podem identificar, d’esquerra a dreta a Anna Ariño, Maria Huguet, Lluïsa Huguet, Divina Argilés, Pilar Arnalot i la Carmina Pardo .


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida