Arxiu Municipal de Lleida

Fons Ermengol

El 13 de novembre de 2020 es va fer efectiva la signatura del conveni de donació de tota l’obra professional del dibuixant Ermengol a l’Ajuntament de Lleida. Armengol Tolsà Badia, ninotaire, dibuixant i humorista nascut el 1958 a Canals, ciutat de la Còrdova (Argentina), va començar a publicar a la mítica Hortensia als 18 anys. Des de 1985 viu a Lleida on ha desenvolupat la seva labor en diferents camps artístics com l’humor gràfic, la caricatura, la il·lustració, el dibuix, l’escultura i la poesia visual.

El Fons Ermengol és un fons obert, perquè l’artista continúa creant i publicant. Així doncs, anualment el fons inicial s’incrementa amb noves donacions del dibuixant, qui entrega a l’Arxiu totes les creacions va realitzant any rere any.

El fons el conformen 34 capses, on podem trobar 21.739 dibuixos que reflecteixen més de 35 anys de treball. Entre els dibuixos trobem vinyetes de capçaleres en què ha tingut una continuïtat notable, com són el Diari Segre, el Diari d’Andorra i el Diari La Mañana, però també col·laboracions en un gran nombre de publicacions periòdiques;  a nivell local, com l’Aplec, el Butlletí de la Paeria i La Quera, i altres d’àmbit català i espanyol tant importants com Cavall Fort, el Jueves, Playboy, Sport i El Periódico de Catalunya. El llegat Ermengol ens permetrà explicar la història més contemporània de la nostra ciutat en clau d’humor, però també de moments destacats de Catalunya i de l’Estat Espanyol.

Mingote

En l’actualitat, la documentació està instal·lada en el dipòsit documental de l’Arxiu Municipal ubicat en el Parc Agrobiotech de Gardeny, amb les corresponents mesures de prevenció que en garanteixen la seva òptima conservació, per evitar la seva degradació i assegurar la seva pervivència. I, on s’està tractant seguint els procediments, tècniques i protocols establerts per la normativa tècnica i per l’Arxiu.

No sols assegurem la seva conservació sinó també la difusió de tota la seva obra.

Fitxa d'Arxiu del Fons Ermengol

 

Paco

 

Arxiu

 

 

 

Vídeo del ninotaire, dibuixant i humorista gràfic Armengol Francisco Tolsà Badia “Ermengol”, en què exposa els motius que el van dur a fer donació de totes les seves il·lustracions a l’Arxiu Municipal de Lleida, fruit de la campanya de recuperació de fons particulars Fem Arxiu, Fem Ciutat.

U

 

Us presentem una petita mostra de les creacions realitzades pel ninotaire, dibuixant i humorista gràfic Ermengol, les quals ens permeten reviure moments recents de la història de la ciutat de Lleida i de la nostra societat des d’una anàlisi crítica que transmet l’opinió mitjançant la ironia i el doble sentit, que els atorga un caràcter d’excepcionalitat.

 


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida