Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Fons particulars Fons musicals Josep Prenafeta i Gavaldà

Josep Prenafeta i Gavaldà

JOSEP PRENAFETA I GAVALDÀ
Barcelona,1936- Lleida, 2011

Josep Prenafeta i Gavaldà va néixer a Barcelona el 1936 i va morir a Lleida el 2011. El 1961 la família Prenafeta es va establir definitivament a Lleida on el Josep va començar els estudis musicals al Conservatori Elemental de Música (amb Julià Carbonell i Elena Pàmies) i els va acabar al Conservatori Municipal de Barcelona. Va ser justament al Conservatori de Lleida on Prenafeta va exercir de professor a partir de 1962 i fins a la seva jubilació.

La producció musical de Josep Prenafeta és àmplia i abasta des de la música coral, a les cançons, les obres per a orquestra i diversos grups instrumentals, les obres per a piano, les nadales i les cançons infantils, a més dels nombrosos arranjaments i harmonitzacions de cançons populars. Són, però, les seves sardanes i la música per a cobla, les que avui volem destacar. Les primeres sardanes van ser compostes quan Prenafeta tenia entorn els 25 anys. En són exemples Bell amor (1961), La mare li canta (1962) i A la Verge del Tallat (1964. El reconeixement definitiu del món sardanístic, però, li va arribar anys més tard amb les sardanes Mirant el Pla i La Seu Vella, ambdues compostes el 1976, que van aconseguir el tercer premi i un accèssit del concurs Joaquim Serra respectivament, i un any després va guanyar el primer premi del mateix certamen amb El petit Oriol, un triomf que es va repetir l’any 1979 amb L’encís del mar. A partir d’aquí, van ser més de 70 les sardanes compostes per Prenafeta, moltes d’elles encàrrecs de diferents entitats sardanistes o corporacions locals.

El fons musical, del que se n’ha fet donació a l’Arxiu Municipal, consta de 184 obres musicals, 70 de les quals són sardanes. També en forma part una extensa mostra de programes de concerts, 278 en total, en els quals, sigui quin sigui el motiu, es van interpretar obres de Prenafeta. A més, el llegat també conté diversos enregistraments d’obres en CD’s i DVD’s així com material gràfic divers.

JOSEP PRENAFETA I GAVALDÀ 01

JOSEP PRENAFETA I GAVALDÀ 02

JOSEP PRENAFETA I GAVALDÀ 03


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida