Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Fons particulars Fons fílmics

Fons fílmics

Arran de troballa de dues pel·lícules de Lleida de l´any 1946 en un dels calaixos de l´armari de les cinc claus (1686) i coincidint amb la commemoració del centenari del cinema (1995) se signà un conveni de col·laboració entre l´Ajuntament i la Universitat de Lleida, amb l’objectiu d’endegar un projecte de recuperació del patrimoni fílmic de la ciutat. El qual en les seves diverses fases va permetre la recuperació d’unes 250 pel·lícules de diverses tipologies i formats. En l’acte públic de donació, s’entregà als propietaris un còpia dels originals donats en format VHS, igual que es continuà fent en els ingressos fílmics que es realitzaren a partir d’aquell moment.

A partir de l’any 2000 des de l’Arxiu es manifestà la necessitat urgent de revisar dels films originals i la necessitat de realitzar un canvi de suport dels formats VHS a format digital. Això sumat al fet que les infraestructures de l’Arxiu no podien garantir per més temps la conservació òptima d’aquests materials, feu que l’any 2008, se signés un conveni amb la Filmoteca de Catalunya, el què s’establia que l’Ajuntament de Lleida, mitjançant el servei de l’Arxiu, dipositaria els materials fílmics en la Filmoteca, la qual en garantia la perdurabilitat del suport original i entregaria dues còpies digitals, una per als particulars i l’altra per a l’arxiu, mentre que l’Ajuntament en mantenia la seva titularitat.

Encara en l’actualitat des de l’Arxiu es continuen dipositant a la Filmoteca tots els films originals que passen a formar part dels fons particulars de l’Arxiu. Aquesta política garanteix la conservació dels originals i l’actualització de suports permet als arxivers posar la documentació a l’abast dels ciutadans, tant en el vessant de consulta com en la difusió, reforçant el concepte d’Arxiu de la ciutat.

Josep M. Cots Masana

Fons privat que ingressa a l’Arxiu l’any 1996.

Aquesta donació està formada per 52 títols, entre els anys 1966-1979. La seva temàtica va des de filmacions d’esdeveniments socials i familiars, viatges tant per Catalunya com per altres països i fruit de la seva feina com enginyer industrial, comprèn també diverses filmacions sobre obres d’infraestructura.

Cal destacar, però, les pel·lícules elaborades amb guió, amb escenes interpretades per actors.

Joan Llorenç Coma (Joannes)

Fons privat, que ingressa a l’arxiu l’any 1996.

La donació inclou 6 films rodats, entre els anys 1959-1962. Bàsicament són filmacions molt interessants de la Festa Major de Lleida i de la Fira de Sant Miquel.

Eduardo Machetti Diego

Fons privat, que ingressa a l’Arxiu l’any 1996.

La donació inclou 68 films entre els anys 1947-1979. La temàtica és familiar: excursions, casaments, viatges...

Bernat Films - Donació Alberto Velasco

En una primera fase ingressa una part del fons de Joaquín Bernat Gombau, l’any 2000.

La donació fou realitzada, com a propietari, pel sr. Alberto Velasco.

L’integren 43 films que abasten des de l’any 1947- 1959, i ens mostren viatges familiars, escenes de la Festa Major de Lleida, vistes de la ciutat i construccions d’embassaments, entre d'altres temàtiques.

Bernat Films - Donació Joaquín Bernat Monje

La segona fase de la donació del fons d'en Joaquín Bernat Gombau - Bernat Films - va tenir lloc l’any 2002, de mans d’en Joaquín Bernat Monje.

En aquesta ocasió està formada per 59 films que van des de l’any 1953 fins al 1969. La temàtica versa també sobre esdeveniments socials, familiars, viatges, jornades a la platja...

Josep Solanes Argilés

Fons privat que ingressa a l’arxiu l’any 2010. La donació consta de 10 títols, la temàtica única dels quals és la Festa Major de Lleida dels anys 1974,1979, 1980 i 1981.

 

Altres fons fílmics

Entre els anys 1996 i 2013 han ingressat d’altres fons privats menys nombrosos, d’entre 1 i 5 films, però no menys interessants i de temàtica diversa. Amb un abast cronològic entre 1935 i 1980.

  • Fons Fílmic Bosch Serígraf
  • Fons Fílmic família Josep Burgués
  • Fons Fílmic família Cambrodí
  • Fons Fílmic Castelló Rovira
  • Fons Fílmic Conxita Panisello Cabrera
  • Fons Fílmic José Romero
  • Fons Fílmic Joan Yegüas Gassó


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida