Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Fons municipal Fons fílmic

Fons fílmic

El fons fílmic de l’Ajuntament, el formen més de dos-cents títols provinents de diversos departaments municipals. A través d’aquest ric fons podem trobar cintes amb temàtiques molt variades, però molt valuoses per entendre la història de la nostra ciutat.

Entre totes les pel·lícules, destaquem les següents:

Exposición Agrícola Ganadera Industrial

SANJUAN, J.; GÓMEZ GRAU, C.; CALAFELL, J.; ESTADELLA, J. Exposición Agrícola Ganadera Industrial. Lérida, Otoño 1946 [Cinta muda 16 mm]. [Lleida]: Centre Excursionista de Catalunya. Secció de Cinema Amateur, 1946.

Pel·lícula en blanc i negre de 29 minuts de durada que ens mostra la represa de la Fira de Sant Miquel a Lleida, després de la Guerra Civil. El film ens ofereix diferents visions de la fira, des dels estands i pavellons fins als aspectes urbanístics i arquitectònics dels Camps Elisis.

El redescobriment d'aquesta cinta, juntament amb Festa de l'aigua (atr.), conservades ambdues a l'Arxiu Municipal, fou el detonant de l’inici de la campanya de Recuperació de patrimoni fílmic a Lleida promoguda per l'Ajuntament en col·laboració amb la Universitat de Lleida (Departament d'Història de l'Art i Història Social).

El present film va formar part del cicle de projeccions organitzat per la Universitat de Lleida (Departament d'Història de l'Art i Història Social) i l'Arxiu Municipal amb motiu de les  Jornades de Recuperació de Patrimoni Fílmic a Lleida, celebrades del 19 al 23 de maig de 1997 a la seu de la Delegació de Lleida del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.

Festa de l'aigua

Festa de l'aigua (atr.). [Cinta muda 16 mm]. Lleida: Ajuntament de Lleida, [ca. 1946].

Filmació en blanc i negre amb una durada de 5 minuts i 30 segons. La pel·lícula ens mostra les autoritats civils, militars i eclesiàstiques al límit de la província d’Osca. En aquest indret es realitza una ofrena vegetal al canal de Pinyana –posteriorment rescatada per un camperol– i l’alcalde de Lleida, Víctor Hellín, pronuncia un discurs. La comitiva es trasllada a una ermita, assisteix a un dinar i visita una central hidroelèctrica. Finalment, camí de retorn, hi ha una última aturada en un pont, on l’alcalde llença un got d’aigua al riu.

Històricament, l'alcalde de Lleida, alhora president de la Junta de Sequiatge, ha tingut plena jurisdicció sobre les aigües que abasteixen l'horta lleidatana. Aquest poder es manifesta mitjançant la Festa de l'Aigua, una celebració simbòlica on l'alcalde feia ús i abús de l'aigua bevent-ne un got i llençant-ne la resta.

El redescobriment d'aquesta pel·lícula, juntament amb Exposición Agrícola Ganadera Industrial. Lérida, Otoño 1946, conservades ambdues a l'Arxiu Municipal, fou el detonant de l’inici de la campanya de Recuperació de patrimoni fílmic a Lleida promoguda per l'Ajuntament en col·laboració amb la Universitat de Lleida (Departament d'Història de l'Art i Història Social).

El present film va formar part del cicle de projeccions organitzat per la Universitat de Lleida (Departament d'Història de l'Art i Història Social) i l'Arxiu Municipal amb motiu de les Jornades de Recuperació de Patrimoni Fílmic a Lleida, celebrades del 19 al 23 de maig de 1997 a la seu de la Delegació de Lleida del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida