Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Documents singulars Sèries La Taula de Canvi i Dipòsits

Taula de Canvi i Dipòsits

A finals del segle XVI, la ciutat de Lleida gaudia d'un comerç important. Aquest comerç, però, necessitava la col·laboració de tots aquells empleats de banca que treballaven en benefici dels mercaders i els comerciants. Aquesta tasca sempre l'havien desenvolupat els jueus, però després de la seva expulsió, l'any 1492, la professió de canvista se'n ressentí.

Per altra banda, el comerç reclamava una moneda estable. N'hi havia una gran diversitat: moneda catalana, aragonesa, valenciana, castellana i, fins i tot, una de pròpia de Lleida. A més, el comprador havia de portar a sobre els diners que precisava. Això suposava un gran perill en un temps en què el bandolerisme feia la seva aparició. El comerç de Lleida exigia solucions.

Amb aquesta situació es va arribar a la constitució de la Taula de Canvis i Dipòsits, una institució municipal que actuava com un banc, i depenia de la Paeria. Va néixer el 29 de novembre de 1585, pel privilegi de Felip II a instàncies dels síndics de la ciutat.

D'aquesta manera, s'autoritzava els paers i prohoms a fundar una veritable banca, similar a les existents a Barcelona, Perpinyà i Girona. Tanmateix, el Consell General de la Paeria no la va posar en funcionament fins tres anys després.

Existeixen tres sèries de llibres: els Llibres Majors, responsabilitat del tauler; els Manuals, dels quals se n'encarregava el notari de la Taula; i la sèrie d'entrades i sortides anomenada Llibres de va y ve, que els portava el caixer. Aquests 112 volums abasten des de l'any 1589 fins el 1775.

Els de dimensions més grans són els Llibres Majors i estan enquadernats en pell.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida