Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Documents singulars Sèries Els bans

Els bans

Segons el diccionari ban és: crida, pregó, edicte publicat per ordre d'una autoritat.

Els bans són una excel·lent font primària que ens permet indagar, descobrir i imaginar l'ambient, els costums, les normes de convivència ciutadana imperants en un moment històric concret. I, a la vegada, també ens ajuden a descobrir quins aspectes de l'ordre públic s'han hagut de regular a causa del seu incompliment o alteració.

Sovint la informació que es desprèn d'aquesta mena de fonts és de caràcter normatiu i cal interpretar-la com a un indicador d'allò que podien ser els comportaments habituals i les activitats quotidianes de la societat a qui s'adreça.

La finalitat dels bans era donar a conèixer les disposicions de les autoritats, perquè només així podien exigir-ne el seu compliment. És per això que es penjaven en llocs visibles i accessibles, on la gent pogués llegir-los. Així, doncs, on? En l'anomenat “Pilar del General”. Era la columna de l'arcada dels porxos de dalt que mira a la plaça Sant Joan. També en un dels bans conservat a l'Arxiu, concretament de l'any 1866, s'ordenà penjar-lo al pati del propi edifici de la Paeria.

L'Arxiu Municipal conserva una interessant col·lecció de bans de diverses temàtiques com urbanisme, festes, matrimoni civil, sanitat, higiene, etc.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida