Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Documents singulars Documents Llibres de Ceremonial

Llibres de Ceremonial

A l'Arxiu Municipal es conserven dos llibres manuscrits, Cerimonial Antich. Llibre de notes d'importància (1458-1772) i Llibre o cerimonial de la ciutat de Lleida (1688-1724), on es descriuen, principalment, les recepcions de la ciutat a ambaixadors, virreis, prínceps i monarques. També es descriuen celebracions i processons, sobretot si van representar algun canvi protocol·lari. De fet, la veritable naturalesa d'aquests manuscrits rau precisament en això. Fixen l'ordre de les comitives, l'organització de les festes, l'ordre de prelació, qui anava al costat de qui, on es juraven els privilegis... per poder demostrar la preeminència de la ciutat i per assegurar el manteniment de les seves prerrogatives.

La pompa i l'ostentació presidien completament les actuacions públiques del govern local: les gramalles, la precedència de macers, el seguici de servidors, l'ordre de la comitiva... Tenim exemples l'any 1616, quan el Llibre del Cerimonial va acabar amb els problemes protocol·laris de la ubicació dels paers en el seguici del futur Virrei de Catalunya, el duc d'Alburquerque, en la seva entrada a la ciutat, i el 1636, quan el nou bisbe pretenia augmentar la seva comitiva en les processons religioses.

Aquests documents constitueixen una font interessant per conèixer les manifestacions externes del poder local i, indirectament, les relacions entre els diferents estaments de la societat d'aquells temps.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida