Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Documents singulars Documents Llibre Verd Petit

Llibre Verd Petit

Un altre còdex de valor incalculable és el denominat Llibre Verd Petit, anomenat així perquè, com en el cas del Llibre Verd Gran està relligat amb tapes de cuir de color verd. Està decorat amb relleus geomètrics i arabescs d’or.

El Llibre Verd Petit amida 19x27cm i està format per 281 fulls de vitel·la (denominació del pergamí de la millor qualitat, procedent d’animals nonats) de magnífica aparença i manuscrit amb grafia gòtica librària del segle XIV. Les inicials i caplletres són blaves i vermelles amb petites filigranes. Les rúbriques, vermelles, tal com correspon. El còdex sembla enquadernat a principis del segle XX, i el seu estat de conservació és bo.

Al llom del còdex es llegeix: Privilegis, statuts e Ordinacions de la Ciutat de Lleida. Anys 1299 a 1413. Conté diversos privilegis reials, ordinacions de la ciutat, Usatges de Barcelona i els Costums de Lleida, recopilats pel cònsol Guillem Botet el 1228, que són la compilació del dret consuetudinari lleidatà feta vuitanta anys després de la concessió de la Carta Pobla. Costums que es mantingueren vigents fins al 1716, això és, un codi legislatiu que va perdurar vigent sis-cents anys.

Es pot suposar que la redacció es va acabar l’any 1413 i que fou obra, majorment, dels notaris Miquel Piqué i Guillem de Tàrrega.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida