Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Documents singulars Documents Llibre Verd Gran

Llibre Verd Gran

El Llibre Verd Gran és un dels llibres singulars del nostre arxiu. Volum de grans dimensions, amida 40x30 cm i està enquadernat amb cobertes de pell de color verd. La seva denominació respon a la tradició d’aquests còdexs de recollir les notícies particulars d’un lloc o, com és en el nostre cas, els privilegis reials atorgats a la ciutat de Lleida.

El 14 de novembre de 1685 acordaren conjuntament Paers, Racional i Consell "copiar i posar en bon ordre lo llibre vert a hont se contenen los privilegis reals y altres actes fahents per la ciutat que per ésser tant antich se està perdent y apenes se pot llegir".

La còpia de l’actual Llibre Verd fou encarregada a Joan Josep Casanoves, ciutadà honrat i catedràtic de l’Estudi General, que, entre altres coses, es va comprometre a copiar tots els privilegis continguts en l’antic llibre verd, i a afegir aquells que encara no hi estaven transcrits i copiar-los de forma cronològica. També es compromet a elaborar-ne un índex de tots ells i a utilitzar una lletra mitjana, clara i llegible i tenir acabat el llibre en un termini de tres anys, a raó de 12 sous per full copiat.

Tot fe pensar que el gruix del llibre fou acabat l’any 1691, tot i que trobem afegitons fins a principis del segle XVIII, amb un total de 1.017 pàgines escrites en llatí, català i castellà. En la primera d’elles podem admirar una representació, feta amb ploma, de Sant Anastasi i, al fons, una vista panoràmica de la ciutat de Lleida a les acaballes del segle XVII. En el seu interior trobem dos índexs, un de matèries i l’altre onomàstic, un pròleg del propi Joan Josep Casanoves i finalment la transcripció i còpia dels privilegis, que comença amb la Carta de Poblament de 1150 i finalitza amb la comunicació que el fill de Felip V dirigeix a Lleida el 1724.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida