Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Documents singulars Documents Incunable de les Constitucions de Catalunya

Incunable de les Constitucions de Catalunya

Incunable de les Constitucions de CatalunyaIncunable de les Constitucions de CatalunyaL’Arxiu Municipal de Lleida conserva un exemplar imprès titulat Constitucions, de l’any 1495, el valor del qual rau en el fet que és un Incunable. El llibre recull un conjunt de normatives que conformen una constitució catalana partint dels Usatges de Barcelona.

La primera compilació de les Constitucions fou prescrita per Ferran d'Antequera, a suggeriment de les corts de Barcelona de 1413. I, més endavant, l’any 1493 durant les Corts de Barcelona, amb Ferran el Catòlic, en féu una nova recopilació.

L’exemplar conservat a l’Arxiu Municipal de Lleida està enquadernat en pergamí, data de l’any 1495 i té unes mesures de 31x23,5x7,5 cm.

Abans de la restauració realitzada l’any 2016, el volum estava en un estat de conservació força acceptable, tenint en compte el pas del temps i l’ús que havia sofert amb els anys. La principal deterioració que presentava era la brutícia concentrada en les cantonades del tom i les marques (greix) en la superfície dels fulls resultat del gest de passar les pàgines. A banda, per tot el llibre es localitzaven taques de tinta, cera,... així com desperfectes tipus plecs, arrugues, estrips,... resultants del propi ús.

La intervenció realitzada consistí en el desmuntatge del volum, neteja de les diferents parts, consolidació i reintegració de les parts més afectades i una nova enquadernació substituint el pergamí original que pel seu estat era irrecuperable.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida