Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Documents singulars Documents Els Usatges i Constitucions de Catalunya

Els Usatges i Constitucions de Catalunya

© LL. MelgosaEl còdex dels Usatges i Constitucions de Catalunya és un manuscrit del segle XIV conformat per 165 fulls de vitel·la amb grafia gòtica d’una gran perfecció i el seu valor rau, sobretot en les miniatures que l’il·luminen. Pel que fa al seu contingut és miscel·lani, tant pels textos que conté com per la seva naturalesa jurídica. El manuscrit fou encarregat pels barons de Montcada abans del 1336 i va passar a ser propietat de la Paeria el darrer quart del segle XIV; d’aquí que sigui l’Arxiu Municipal qui el custodiï i el conservi a hores d’ara.

En ell es troben els següents textos:

Usatges de Barcelona, es tracta d’una còpia llatina amb glosses. Com és sabut els Usatges són un conjunt d’escrits d’usos feudals elaborats per un jurista anònim possiblement durant el regnat d’Alfons I el Cast.

Constitucions de Pau i Treva, malgrat que el seu origen és eclesiàstic, en aquesta època i en aquest cas, els capítols de Pau i Treva són diferents disposicions dictades pels comtes de Barcelona des d’Alfons I fins a Jaume I, per pacificar el Principat de la violència feudal.

Les Commemoracions de Pere Albert que sovint es troben en els Usatges, apareixen dividides en les dues parts habituals.

El tractat de Batalla és una obra jurídica redactada probablement entre els anys 1251 i 1255. El seu contingut tracta de la regulació del procediment que calia seguir en el dol judicial.

Després fins al final del volum apareixen nombroses disposicions aprovades en Corts de Pere II a Alfons III, degudament classificades segons l’ordre de les reunions. En general es tracta de constitucions, és a dir, acords que amb aquesta o amb altres denominacions com estatuts, ordenacions o capítols, tenien un caràcter general.

Aquest manuscrit és un d’aquells compendis jurídics que, com d’altres, servien per facilitar el treball dels professionals del dret o com a objecte de luxe per les riques il·luminacions que conté o, en definitiva, per a la pràctica diària i la consulta de les diferents administracions públiques.

L’Ajuntament de Lleida amb motiu de la commemoració del 800 aniversari de govern municipal, l’abril de 1997 va reproduir en facsímil el manuscrit dels Usatges.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida